Парламентът бойкотира референдума

Референдумът по изборните въпроси няма да може да се проведе на една дата с изборите за Европейски парламент, тъй като последният ден за такова решение е бил вторник, съобщи пред БНТ проф. Георги Близнашки от Инициативния комитет за провеждането на референдума.

„Ние направихме всичко възможно да внесем по-рано подписката, внесохме я на 10-ти март с очакване, че ще се отреагира бързо от страна на Народното събрание. Ние разчитахме на добрата воля и здравия разум в този случай", коментира Близнашки.

По думите му парламентът е извършил „бюрократична проверка", за да свери дали предоставените папки с подписите съответстват на предварително заявения брой. Оказва се, че внесените подписи са не 560 хиляди, както бе заявено предварително, а 570 хиляди.

„Колкото и да се проточи проверката на ГРАО, референдум трябва да има, дори и да не е на 25 май, защото подписите са събрани", подчерта Близнашки.

Подписката за референдум започна след като президентът Росен Плевнелиев поиска народно допитване по три въпроса, свързани с изборите – за задължително гласуване, въвеждане на мажоритарен елемент и електронно гласуване. Предложението на президента обаче беше отхвърлено от депутатите. При събиране на над половин милион подписа обаче те ще трябва да насрочат допитването.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови