В Приморско готвят блокада,не искат ферма за ципура

Представители на местната власт и жители на Община Приморско се срещнаха с областният управител на област Бургас Павел Маринов, за да обсъдят намеренията за изграждане на рибни ферми в акваторията на залива между Приморско и Китен. На срещата бе поканен и Народният представител Христо Монов. 

Преди месец за изграждането на изкуствените рибни съоръжения за отглеждане на ципура в общината са постъпили две инвестиционни намерения. Предвижда се едната от фермите за отглеждане на риба да се състои от 3 потапяеми стоманени рибарници с диаметър 22.5 м, закотвени и осигурени с буйове и сигнални светлини. 

Местната власт, подкрепена от  жителите на Приморско и Китен,  се обявяват категорично против изграждането на рибните морски ферми. Според тях последствията при изграждането на такива съоръжения ще бъда пагубно за основния поминък на местните хора. Срещу изграждането на фермите застанаха и Туристическа камара, туроператори, хотелиери, ресторантьори, рибари, правителствени и неправителствени организации -  всички свързани с туризма в община Приморско. Според рибарите мястото, което е избрано за изграждането на рибните ферми, ще пресече естествения път на рибните пасажи, а това ще се отрази на риболова. Те се притесняват и от замърсяване на водата, тъй като ципурата ще бъде хранена с гранулирани смеси. Представители на едрия и дребен бизнес заявиха, че освен водата, ще бъдат замърсени и плажните ивици, което ще доведе до отлив на туристи. Те настояват за законови промени, с които при наличието на такъв вид инвестиционни намерения  първо да се иска мнението на общината. 

Писма, с които се изразява категорично несъгласие в Приморско да бъдат изграждани рибни ферми, са изпратили и от Общинския съвет. Жителите на морската община от своя страна заявяват, че са готови да отстояват позицията си и дори да организират протест срещу намеренията за изграждане на ферма за ципура. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови