Айтос пази духа на България

Започна публичното онлайн гласуване за определяне на победителите в категориите на Годишните награди в туризма за 2016

на платформата www.tourismawards.bg. От тази нощ модулът за гласуване вече е пуснат, като всеки потребител може да избере своя фаворит. Всеки човек може да гласува във всяка една от 16-те категории, но да даде своя вот само веднъж за своя фаворит. Гласуването е ограничено по индивидуално IP и ще продължи в рамките на 10 дни (до 18 декември 2016 г.).

Айтозлии могат да подкрепят номинацията на Генгера в класацията за Годишните награди в туризма на Министерството на туризма, като гласува за уникалния етнографски комплекс прославил града и страната ни по целия свят.

В подстъпите на парк „Славеева река“ през 1986 година е изграден Архитектурно-етнографският комплекс „Генгер“, който съхранява архитектурата и традициите на стария град от края на ІХХ и началото на ХХ век. В Алеята на старите занаяти са разположени ателиетата на айтоските майстори, които пазят стария инструментариум за изработката на произведения от традиционния бит на българите. Над „Генгер“ е и единствената в района стена за алпинисти, която привлича в Айтос много клубове за скално катерене. Етнографският комплекс разполага със занаятчийски работилници, в които може да се наблюдава целият производствен процес, както и да се вземе участие в него. Има ателиета по приложни изкуства, медникарство, кошничарство, художествено плетиво, както и хлебарница, в която традиционните обредни погачи, пити и баници биват приготвени по стара българска рецепта в автентични помещения за месене и изпечени на пещ. Според легендите местните грънчари били прочути до най-далечните пазари на Средиземно море, а глинените съдове от Айтос били сравнявани по красота и изящество с тези от Троя. Днес в етнографския комплекс „Генгер“ работи потомък на един от най-старите майстори грънчари в региона.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови