Съдът остави в ареста Диана, мъчителката на айтоския тираджия

Бургаският апелативен съд отказа да измени постоянната мярка за неотклонение “задържане под стража“ на Диана Куртева и потвърди определение на ОС – Сливен от 7 декември.

Срещу Диана Куртева е образувано досъдебно производство за това, че за времето от 23.30 ч. на 8 септември до 07.00 ч. на 10 септември в Сливен в съучастие като съизвършител със Станислав Стоянов и Свилен В. и двамата от Сливен

противозаконно лишили от свобода Димитър Х. от Айтос като деянието е извършено по мъчителен за пострадалия начин, за това, че  в съучастие със Станислав е извършила грабеж на два мобилни телефона и парична сума от пострадалия,  придружен с нанасяне на телесна повреда и за това, че изтеглила от дебитната карта на пострадалия суми без негово съгласие. 

Диана и Димитър се запознали в интернет и си кореспондирали 8 месеца само онлайн, тъй като мъжът бил тираджия и работел в Германия.

На 8 септември т.г. жената го поканила в Сливен на гости.

Вместо да бъде на любовна среща с Диана, младият мъж се оказва в центъра на хорър филм. С него са извършвани сексуални извращение, заплашван е с лозарска ножица, с която да му отрежат пръстите и с набиване на кол. Всичко това е, за да каже ПИН кодовете на банковите си карти, които престъпната сливенска шайка да източи.

Обвиненията, които са повдигнати спрямо Диана Куртева са за тежки  умишлени престъпления, като за най – тежкото от тях може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години.

Дияна чрез служебния си адвокат обжалва постоянния си арест и поиска от съда да измени мярката й в по-лека, за да  се грижи  за двете си малолетни деца. Служебният защитник настоя делото да се гледа при закрити врата, но съдът не уважи искането и остави журналистите в залата.

Представителят на Апелативна прокуратура пледира съдът да потвърди определението на ОС – Сливен, като подчерта, че Диана Куртева е основен организатор и инициатор на престъпленията. Акцентира върху жестокостта на извършеното престъпление противозаконно лишаване от свобода и посегателствата върху неприкосновеността и здравето на пострадалия. Според държавното обвинение нейният социален опит и отговорността й като родител не са  подействали възпиращо и не могат да бъдат мотив за исканата промяна на мярката за неотклонение. По думите на свидетели по делото Диана Куртева често оставяла децата си при други хора, и грижи за тях полагат основно техните бащи. 

В своето определение въззивният състав посочва, че не са налице нови обстоятелства, които да доведат да промяна на мярката за процесуална принуда или да разколебаят обоснованото предположение, че обвиняемата е автор на престъпленията. Тези престъпления характеризират Диана Куртевакато лице с особено висока степен на обществена опасност, притежаваща стремеж да постигане на користни цели и склонност към агресия. 

Дияна Куртева е задържана под стража по-малко от три месеца и в случая не е налице прекомерна продължителност на разследването. Не е отпаднала опасността тя да се укрие поради тежката наказателна санкция предвидена в закона и обществената опасност на самите деяния.

Обстоятелствата, че е майка на две малолетни деца и има постоянен адрес не са били пречка да извърши престъпленията, за които е подведена под отговорност, е категорична и втората инстанция.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови