Вижте най-добрите бургаски архитекти за 2015 г.

Съюзът и камарата на архитектите в Бургас наградиха най-добрите проекти за 2015 г., участващи в традиционната изложба „АрхиМория“.

Отличията бяха връчени по време на традиционното коледно парти на бургаските архитекти, съобщи topnovini.bg. За да бъде подреждането обективно, предложенията са оценявани от тричленно жури от Варна. Авторите на отличените проекти, разделени в 10 категории, получиха почетен диплом „АрхиМаг“.

Две награди взе архитектурното бюро „Декор Дизайн“ на известната в бранша фамилия Бурулянови. Проектът им на Експозиционен център „Флора“ бе отличен в категория „Реализация“. Тяхна е и соларната пейка „Business egg“, разположена до сградата на Бизнес инкубатор – Бургас. На нея бургазлии могат да си зареждат мобилните телефони безплатно чрез енергия, която се захранва от слънчеви панели. Иновативната пейка заслужи наградата за „Градски дизайн“.

Две дипломи „АрхиМаг“ получи и Архитектурно ателие „Вертикали“. Проектът им за новата Градската художествена галерия, която ще се намира в началото на ул. „Богориди“, бе отличен в категория „Конкурси“. Ателието взе и приза за архитектурен подвиг в категория „Еднофамилни жилищни сгради“ с проекта за реконструкция и разширение на къща в Черноморец.

Младата архитектка Галина Милкова също получи две награди. Едната е в категория „Интериор“ за проекта на многофункционалното пространство „5 стаи“, разработен съвместно с Недко Николов. Другата е за арт инсталацията Love Pavilion, създадена за фестивала „Включи града“, която Милкова осъществява в съавторство с Мартин Павлов.

В категория „Обществени сгради“ наградата отиде при архитектурно бюро „Онли“ за проекта на зимния дворец Ice Arena Burgas. Това е многофункционален спортен комплекс за провеждане на състезания, тренировки и концерти в зала. Предвижда се да бъде изграден в землището на село Маринка върху площ от 18 000 кв.м.

В категория „Градоустройство“ призът отиде при „Атика Р5“ за обемно-устройствено проучване за естетизация на Северния бряг на Несебър.

За „Многофамилни жилищни сгради“ бе отличен проектът на арх. Харалан Йовчев от ателие „Студио 13,9“ за жилищна сграда в Созопол.

Бюро „Архитекти Урбана“ взе диплом в категория „Извънградски дизайн“ за входните табели и тотеми в Природен парк „Странджа“.

Журито връчи и една специална награда – на арх. Десислава Стоянова и Николета Петрова за инициативата „Архитектура за деца“.

Проектите, участващи в „АрхиМория 2015“, са наредени и могат да се видят на централния бургаски площад „Тройката“.

По време на тържеството бяха наградени и архитекти, които празнуват юбилей. На първо място сред тях беше уважен Васил Василев – главен архитект на Бургас в периода 1966-73 г. Той празнува своята 80-годишнина. За своята 70-годишнина подарък получи арх. Ангелина Ташева, а за 60-годишнината – арх. Росица Златанова. Сред юбилярите е и арх. Събин Попов (50 г.), който е брат на популярната бургаска актриса Елжана Попова.

Снимки Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови