Бургазлии: Въздухът мирише страшно. РИОСВ: Чист е

Няма превишения на качеството на атмосферен въздух по отношение на контролираните замърсители в Бургас.

Това съобщи инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ – Бургас, цитирана от Фокус. През нощта са постъпвали сигнали при дежурните в Община Бургас от граждани от централна градска част за лоша миризма. Веднага е направена проверка от екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението” - Бургас. Те са извършили замервания на място и е установено, че няма регистрирани превишения на допустимите норми на контролираните замърсители. 

Според инж. Атанасова, няма основание да се направи проверка на нефтопреработвателното предприятие. „Те имат собствени измервания. Данните при нас за това от къде идват емисиите от рафинерията са в норма, така че след като станцията не дава превишения, нямаме основание за проверка”, обясни инж. Атанасова. 

Ще ъде проведена работна среща и ще се изиска от оператора да се постави табло в кметството в кв. „Долно Езерово”, което ежедневно да показва на гражданите какви са стойностите на показателите в атмосферния въздух. 

Припомняме, че в края на март имаше до 36 пъти превишения на пределно допустимата концентрация на сероводород от 0,0050 mg/m3, което бе измерено в 02,00 часа на 30 срещу 31 март и след това в 05,00 часа на 31-и март от автоматична измервателна станция „Долно Езерово“. След извършените проверки на 31 март и 1 април на площадката на нефтопреработвателното предприятие РИОСВ - Бургас направи два констативни протоколи. Констатациите в тях са, че превишените стойности на сероводород са от извършените пускова дейност газова сяра (ГС3). За това нарушение РИОСВ Бургас ще състави акт, след което предстои издаване на наказателно постановление в размер на 250 000 лв.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови