Базата в Равнец не можела да се ползва за летище

Общинският съвет одобри искането за безвъзмездно предоставяне на терена

Бившата военна база в Равнец не може да бъде използвана за летище. Това стана ясно на проведената извънредна сесия на Общинския съвет в Бургас днес.

„Концесионният договор не допуска разкриването на друго летище на определено разстояние от летищата на Бургас и Варна. Базата става неизползваема, въпреки че еподходяща за ВИП полети“, обясни общинският съветник от БСП Евгений Мосинов. 

Общинският съвет одобри искането на община Бургас към държавата за безвъзмездно предоставяне на войскови терени в землището на село Равнец за изграждане на индустриална зона. Имотите представляват бивше летище, в управление на Министерството на отбраната, не са пригодни за земеделско ползване, същевременно са с отпаднало предназначение и в момента са неизползваеми.

Според зам.-кметът Красимир Стойчев обаче „положението е преодолимо“ и базата в Равнец може да се ползва за полети.

„Търсим инвеститори. Искаме там да се направи хъб. Изискването на 150 км да няма друго летище може да се преодолее. Водим разговори в Фрапорт за съвместна дейност“, обясни Стойчев.

Общинският съвет е дал съгласие за отправяне искане до Министерски съвет на Република България за безвъзмездно предоставяне на имоти в землище Равнец през 2012 година. Бившето военно летище е с площ 3524,478 дка. Отправени са съответни искания, но поради формални пречки административната процедура не е приключила. Към настоящия момент е съставен нов акт за публична държавна собственост на 20 април 2016 година. 

Текст Ирина Генова

Снимка Стиляна Божидарова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови