В Бургас ще гласуват забрана на бурките

След броени минути започва 12-то заседание на Общинския съвет в Бургас, като в предварителния дневен ред има входирани 29 докладни записки. 

Най-екзотичната от тях е на общинския съветник Георги Дракалиев, който предлага въвеждане на забрана за носенето на бурки, след като в морския град не е мярната нито една. Съветникът визира „облекло, което напълно или частично скрива лицето, както и всякакви видове религиозни облекла и символи на нерегистрирани у нас вероизповедания, включително и такива, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в Република България“. Бурките трябва да са забранени в официалните институции и обектите, свързани с предоставянето на административни, образователни и обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

В проекта за изменение на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред на територията на община Бургас се предвижда и налагането на парична глоба в случай на използването на публични места на подобно облекло, което закрива напълно или частично лицето на човек. Такава забрана вече бе гласувана в Пазарджик и в София, а в Пловдив Общинският съвет отхвърли предложението.

Заместник-кметът по култура и образование в Бургас пък Йорданка Ананиева предлага увеличение на цените за посещение на Пясъчния фестивал с 50 стотинки. Общинският съветник Георги Дражев предлага общинските съветници в Бургас да заплащат такса в размер на 60 лева за пропуск, позволяващ паркиране на територията на Община Бургас, за срок от 12 месеца. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови