Изостаналото българско крайбрежие с нов шанс за развитие

Кметовете на Варна и Каварна идват на дискусия в Бургас

Дискусия относно Черноморска Макрорегионална стратегия на ЕС – път за развитие на Югоизточна Европа ще се състои на 24 юни 2016 г., петък, от 10:00 ч. до 12:30 ч. в Конферентната зала на Бургаски свободен университет в Бургас. Тя се организира от Групата на Прогресивния алианс на социалистите & демократите в Европейския парламент, Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и с любезното съдействие на Сдружение „Черноморски институт”.

Макрорегионалната стратегия представлява интегрирана рамка, одобрена от Европейския съвет, чието предназначение е да се търсят решения на общите предизвикателства в даден географски регион, където са разположени както държави членки, така и трети държави. Целта е да се укрепи сътрудничеството с оглед да се постигне икономическо, социално и териториално сближаване. За постигането на целите, заложени в макрорегионалните стратегии съществува възможност за целево подпомагане от Европейските структурни и инвестиционни фондове,се казва в Меморандума на Групата на Прогресивния алианс на социалистите & демократите в Европейския парламент.

Черноморският регион е ключов за бъдещото развитие на икономическото сътрудничество на ЕС със страните от Близкия Изток, Кавказкия регион и Централна Азия. През държавите от региона преминават основни международни транспортни коридори, както и съществен дял от вноса на енергоресурси и други суровини в ЕС. 

Същевременно българските и румънски региони по черноморското крайбрежие са сред най-изостаналите в ЕС, което обуславя нуждата от целенасочена подкрепа на европейско ниво за разкриване и оползотворяване на техния потенциал. Възможност за това би дала нова макрорегионална стратегия на Съюза за Черноморския регион. Такава стратегия ще даде тласък за развитие не само за България и Румъния, но и за засилено сътрудничество с всички страни от региона.

На събитието ще вземат участие: представител на Институт за регионални стратегии, представител на Сдружение „Черноморски институт“, кмет на Община Варна, член на Европейския парламент от Република Румъния и член на Европейския парламент от Република България, заместник-ректор на Бургаски свободен университет.

Доклади по темата ще представят Георги Пирински– член на Европейския парламент, доц. д-р Маруся Любчева – Сдружение „Черноморски институт“, Нина Ставрева– кмет на Община Каварна Павел Маринов – Институт за регионални стратегии и проф. д-р Милен Балтов – заместник-ректор на Бургаския свободен университет

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови