Ще променят общински наредби заради ул. Богориди в Бургас

Комисията по туризъм проведе среща с Инициативния комитет

Диалогът за реконструкцията на ул. "Алеко Богориди" не е в правилната посока. За пореден път апелираме да се случи добрият проект, който е изработен за главната улица. Това заяви по време на среща с представители на Инициативния комитет председателят на Постоянната комисия по туризъм към Общински съвет - Бургас Живко Табаков. 

По думите на Табаков мненията са много противоречиви. „Хората, които сме тук и въобще бургазлии и хората, които работят на улицата мислят, че тя трябва да се промени. Хората, които стопанисват заведения, някак си се чувстват извън този разговор. Сега е активен сезон и не могат да се включат. Час по-скоро Инициативният комитет или ние, които сме тук, трябва да проведем среща или индивидуално посещение на обектите, за да се обясни на бизнеса какво се има предвид. В момента се говори в медиите, че ще има рестрикции към обектите, че тяхната визия ще бъде променена, но не е казано в каква посока и как. Когато говорим за уеднаквяване, говорим за целия облик на улицата, а не за това да няма чадъри, но това трябва да се обясни на ресторантьорите”, обясни Табаков. 

Общинският съветник бе категоричен, че преди да се предприемат промени трябва да се потърси широка обществена подкрепа, включително и сред търговците, които ще са най-потърпевши, защото трябва да инвестират сериозни суми, ако бъдат одобрени промените.

Целта е да се проведат разговори с търговците, след което да се дадат идеи, които да се разгледат от Общински съвет - Бургас, който ще оформи съответните наредби за изпълнение. 

Общинският съветник Калояна Живкова бе гост на заседанието. Тя участва в друга постоянна комисия на местния парламент – тази за реклама. Живкова уточни, че още в началото на мандата си е повдигнала въпроса дали всички крещящи реклами в центъра на града са законни. Направена е проверка и е установено, че няма нарушения. 

„Това означава само едно – необходими са промени в общинската наредба за реклама, но те са толкова много, че е по-добре да се изготви изцяло нова такава“, каза Живкова.

Инициативният комитет е създаден от художници и архитекти, които настояват да се запази автентичният характер на улицата и да се премахнат сергиите с дрехи, където ги има. Настоява се да се премахнат и хладилните витрини, рекламата на обектите да се ограничи, климатиците да бъдат изнесени в задните дворове на обектите, а чадърите и тентите на заведения да бъдат уеднаквени. 

Табаков благодари на присъстващите за проведената среща и изрази убеденост, че всички бургазлии ще продължат да работят в правилната посока, за да се постигне възможно най-доброто. Предстои среща и с бизнеса.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови