2017: Ръст на имотните сделки в Бургас

Раздвижване на имотния пазар се очаква в големите градове в страната.

Това сочат данните на агенция Адрес.

За разлика от 2016 година, когато активността беше концентрирана основно в София, догодина очакванията са за видима активност в Пловдив, Варна, Бургас. През последните години в тези градове настъпиха редица инфраструктурни подобрения, което накара инвеститорите да обърнат поглед натам.

Развиващите се икономики в тези градове, увеличаването на работните места, инвестициите в бизнес имоти ще дадат първото си отражение и на жилищния пазар през 2017 г.

Очаква се ръст в броя на сделките с около 3-4%, особено в Пловдив и Бургас, които най-отчетливо разгърнаха бизнес потенциала си през последните година-две. Интересът в големите градове ще бъде насочен предимно към двустайни жилища, с добре уреден транспорт и комуникация и на кратко разстояние от активните бизнес зони.

Купувачите ще бъдат предимно млади хора на средно високи позиции и със стабилни доходи, а малко над половината сделки ще се сключват с ипотечни кредити. Те ще са на възраст 25-35 г., купуващи първи дом, както и нуждаещи се от по-голямо жилище, с оглед на нарастването на броя членове на семейството.

Също така ще са налице и дългогодишни наематели, решили се да станат собственици, както и купувачи с чисто инвестиционни намерения.

Има вероятност в околностите на тези градове да се появят и софийски купувачи, които да търсят имот тип „втори дом“ в провинцията. Напоследък тенденцията жители на столицата да търсят варианти за живот или отдих в селата стана по-отчетлива.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови