Започва строежът зад пицария Рома 

Луксозна многоетажна сграда ще се извиси на входа на Морската градина

Разчистен е теренът за пицария Рома в бургаския комплекс Лазур, видя екип на burgasdream.com. Отсечени са дърветата и парцелът е подготвен за строителството на луксозна многоетажна сграда.

Бетоновият мастодонт ще се извиси на входа на Морската градина.

През август 2015 г. срещу строежа протестираха обитателите на съседните три блока в жк Лазур бл.12, бл.78 и бл.82.

„Жк „Лазур“ е квартал с високо застрояване и тази постройка може да бъде изградена. Тук има няколко 17-етажни блока, а и в района по проект е било предвидено да се издигне още един такъв, който е трябвало да бъде с №91. Строителството му обаче не е осъществено“, обясни тогава на срещата с протестиращите главният архитект на общината Веселина Илиева.

Проектът за изменение на Подробния устройствен план (ПУП) на района предвижда височината на сградата да е 64,7 метра или 17 етажа - толкова, колкото е и един от съседните блокове – бл.12.

Община Бургас не е продавала на частен инвеститор и метър земя в района. Това е терен, възстановен на бившите му собственици - семейство Гугучкови. 

Още през 1992 година те започват серия от съдебни дела срещу община Бургас с настояване да им се възстанови в стари реални граници наследственият имот, като претендират за близо 5 дка земя в района. Дългите съдебни спорове приключват през 2010 година с решение на Върховния касационен съд (ВКС), според което на Гугчкови са уважени само част от претенциите - 2362 кв.м, което е над 2 пъти по-малко. 

„Въпреки решението на ВКС, законът ни дава основание да редуцираме още веднъж имота. Лично аз върнах веднъж проекта за ПУП и го намалих с близо 400 кв.м, защото вътре влизаше и детската площадка. В крайна сметка я запазихме, а на Гугучвови бяха възстановени 1911 кв.м“, разясни  още тогава арх. Веселина Илиева.

Текст и снимка burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови