Дървата скочиха с 30% заради студа

Тежката зима повлия на пазара за огрев на твърди горива. Очаква се въглищата да поскъпнат втори път тази зима, а дървата вече поскъпнаха с 30%,

съобщи Фокус. Въпреки слънчевото време през последните два дни в Бургас, температурата на въздуха през деня е 2 градуса, през нощта – минус 2 градуса. Предстои Топлофикация да спре парното от тази нощ до полунощ петък срещу събота, като това е второ за този сезон спиране на топлото заради отстраняване на авария в системата.

В базата „Топливо“  се снабдяват с висококалорични руски въглища на цена 390 лева за тон пренасипни и 10.20 лева за  чувал от 25 кг. „Цената е повишена от началото на сезона и се очаква ново повишение от страна на вносителите, тъй като в момента няма местни производители на въглища“, казаха от „Топливо“.

Въпреки предварителното подсигуряване с обичайните количества дърва, поради свръх потреблението им в момента базата няма налични, но се очаква доставка, която пък е затруднена поради труднопроходимите пътища.

В наличност складът има пелети, които се търгуват на цена 7.00 лева за чувал от 15 кг.

Дървопреработвателни складове рекламират доставка на готови нацепени дърва за огрев на цени около 90.00 лева за кубик дъбови дърва, а цената за тон е 160 лева. Минималното количество, което може да се поръча е 4 кубика. Предлаганите ситни дърва и разпалки в чувал до 25 кг. са на цена от 5.00 лева.

Пелетите по частните складове от 100% иглолистна дървесина,клас А1, се търгуват на 350 лева.

Няма особени предпочитания към един от трите вида твърдо гориво. „Зависи от уреда, с който се отопляват. Но в момента се търсят дървата, защото никъде няма“, коментират от бранша.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови