Тройно превишение на сероводорода във въздуха на Бургас

В картата на най-отровните страни в света, България се нарежда на 13-о място

Над три пъти са били превишени пределнодопустимите концентрации на сероводород във въздуха в Долно езерово на 5 февруари. Това сочи справка от екобюлетина на община Бургас.

На територията на общината са действали 2 автоматични станции, 1 ДОАС система OPSIS и 1 Мобилна станция за контрол качеството на въздуха. Следят се количествата на замърсителите серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сяроводород, въглероден оксид, озон, фини прахови частици,   бензен и  стирен.   

По данни от РИОСВ и община Бургас за изминалата седмица са  регистрирани превишения на средно-часовите /СЧН/ и на средно-денонощните /СДН/ норми на контролираните замърсители, както следва:

Фини прахови частици

АИС кв. Долно Езерово

на 31/01/ - 1.38 пъти /СДН/

на 01/02/ - 1.56 пъти /СДН/

на 02/02/ - 2.32 пъти /СДН/

на 03/02/ - 2.35 пъти /СДН/

на 04/02/ - 2.16 пъти /СДН/

на 05/01/ - 2.22 пъти /СДН/

Сероводород

АИС кв. Долно Езерово

на 05/02/ - до 3.24 пъти /СЧН/

Пределно допустимите концентрации за сероводород в атмосферния въздух (5 µg/m3 СЧН и 3 µg/m3 СДН) се обосновават на сензорния ефект или предизвиквания обонятелен дискомфорт, който е възможен при концентрации над 7µg/m3. Регистрираните в България концентрации са далеч по-ниски от препоръчаната от Световната здравна организация по токсичен ефект стойност от 150 µg/m3 за 24 - часова експозиция, над която е възможно да бъдат провокирани здравни ефекти върху хората. 

Въздухът в България сред най-отровните в света, сочи изследване на британската компания за производството на възобновяема енергия "The Eco Experts".

Според публикуваната от експертите карта на най-отровните страни в света, България се нарежда на 13-о място, посочва БНТ. 

В изследването са включени 135 страни, класирани по няколко показателя: консумация на енергия на глава от населението, замърсяване на въздуха, смъртност, причинена от замърсеността на въздуха, изпусканите емисии въглероден диоксид.

Първенци в негативната класация са богатите на петрол страни в Близкия Изток, начело със Саудитска Арабия. Следват ги Кувейт, Катар, Бахрейн, Обединените Арабски емирства, Оман. По най-отровен въздух в Европа страната ни е на второ място, води ни Люксембург.

Текст burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови