„Тайната вечеря на Дякона Левски“ на бургаска сцена

„Тайната вечеря на Дякона Левски“  е тежък спектакъл - засяда като буца в гърлото, горчи като сълза и пречиства като огън. С такива впечатления ще излезе  зрителя след представлението на Асен Шопов по едноименната пиеса на Стефан Цанев.

През последните 30 години за нея са изписани десетки страници. Предизвиквала е обществото тогава, ще го предизвика и сега. Авторът разказва библейска история, в която главно действащо лице е българската светиня Левски, а Асен Шопов и актьорите извървяват своята Голгота, докато я пресъздават на сцената. Предателство, идеали, саможертва, грях, прошка, свобода - тези теми от сюжета са скелетът на представлението, върху който актьорите трупат плът и душа. В драматичната постановка Цанев поставя един особено спорен въпрос от българската история: защо Левски, когото днес смятаме за герой и икона, е бил изоставен и предаден в залеза на живота си? Защо повечето негови сподвижници свидетелстват против него в турския съд? От страх, или по друга причина?

Веселин Калановски е неочакван, но забележителен като Апостола, Милен Миланов е изключителен като противника му Анастас Попхинов, който има други виждания за пътя на борбата. Невъзможно е да забравите Георги Къркеланов като Димитър Общи и Стойко Пеев като Панайот Хитов, да не се поклоните на превъплъщението на Антоанета Добрева-Нети в Каравеловата съпруга Наталия. 

През следващата седмица бургазлии и гостите на града ще имат възможността да се върнат назад към историята с трагедията “Тайната вечеря на Дякона Левски”. Пиесата на Стефан Цанев ще бъде представена пред бургаска публика под режисурата на Асен Шопов в навечерието на годишнината от обесването на българския герой - на 17-и февруари, от 19 часа, в НХК.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови