Готвят старт за Ледената Арена Бургас /снимки/

Две обществени обсъждания са насрочени за 14 април т.г. – в Бургас и в с. Маринка за проекта „Изграждане на вилно селище за целогодишно ползване в местност Ченгене юрт в обхвата на ОУП на землището на с.Маринка“, научи burgasdream.com.

Зад непретенциозното име на обекта обаче се крие грандиозният проект Ледената Арена Бургас, стана ясно, след подробното разглеждане на документацията.

Инвеститор е Царски извори ООД със съсобственици едно българско и две панамски дружества и управляващи – руските граждани Елена Поройкова и Виктор Мостовой.

Ще бъде изградено луксозно вилно селище от „затворен тип“, предоставящо възможност за целогодишен морски, планински, екологичен, спортен и културен туризъм. Вилното селище е предвидено да се използва целогодишно.

Ще бъдат построени 200 вилни сгради. Заложени са жилищата да бъдат шест типа - от еднофамилни с различни квадратури и вътрешно оформление до такива включващи в себе си четири еднофамилни апартамента. Всичките жилищни постройки са двуетажни, а разгънатата застроена площ се движи от 160 до 400 м2. Към всеки дом е предвидено дворно пространство, веранда и парк. 

Ледената Арена Бургас ще бъде многофункционален спортен комплекс за провеждане на състезания, тренировки и концерти в зала. Комплексът от сгради ще бъде изграден на два етапа.

Първият етап включва изграждането на тренировъчно-развлекателен център с три ледени полета, без места за зрители, закрит плувен басейн, кафене със 150 места, административни и битови помещения, лекарски кабинет, методически кабинет, зала за хореография и фитнес. 

При вторият етап ще бъде построена многофункционална спортна зала с ледено поле с капацитет 2762 седящи места за зрители, медицински център, конферентна зала, ресторант със 150 места, зона за високопоставени личности /ВИП зона/, административни и битови помещения.

Залата ще позволява провеждането на спортни събития, както върху ледено поле, така и на състезания по хандбал, баскетбол, волейбол, тенис, спортна гимнастика, бокс, борба, художествена гимнастика и др. Капацитетът й при провеждане на концерти е 4399 места, 1699 от които - седящи. Начупената остъклена фасада на спортната зала прави препратка към ледени късове, а дървена двойна фасада вписва обемите в пейзажа. 

Застроената площ е на първи етап 5313,3 м2 и РЗП = 6792,87 м2 и на втори етап 6223,05 м2 и РЗП = 11677,73 м2

Така нареченият Леден Хотел е хотел, проектиран да осигури необходимите местаза настаняване на спортисти и гости на спортна зала Ледена Арена Бургас.

Капацитетът на хотела е 117 стаи, от които 96 са стандартни, 15 са пригодени за инвалиди и 5 луксозни стаи, което прави общият брой легла 234. Всяка една от стандартните стаи може да бъде както с две, така и с четири легла, което увеличава капацитета на хотела от 234 на 426 легла. Комплексът за настаняване разполага и с ресторант със 124 места, просторен лоби бар, медицински център, спа зона.

Защитени зони и местности:

Най-близко разположената защитена зона е на 650 метра. Това е защитена зона по Директива 79/409 ЕЕС за опазване на дивите птици BG 0000242 “Залив Ченгене скеле” и защитена зона по Директива 92/43 ЕЕС за опазване на природните местообитания и обитания на видовете – BG0000242 “Залив Ченгене скеле”.

В близост са и защитена местност „Ченгене скеле“ , защитена зона “Бакърлъка”, защитена зона “ Комплекс Мандра-Пода”. На 30 km южно от път Е-87 започва Природен парк “Странджа”.

На основание направените оценки за въздействие върху околната среда на

проект за Инвестиционното намерение за изграждане на Вилно селище за целогодишно ползване в землището на с. Маринка от експертите по отделните компоненти и фактори на околната среда, въз основа на изразените становища на специалисти и институции в съответните области, и в резултат на проведените наблюдения на място, въздействието от реализиране на проекта в частност при строителството и експлоатацията му се оценява като НЕЗНАЧИТЕЛНО.

Това четем в доклада по ОВОС на Лемна Екоинвест България. 

Инвеститори:

Инвеститор е Царски извори ООД, с управляващи – Виктор Александрович Мостовой и Елена Валентинова Поройкова.

Собственици на Царски извори ООД са - Арнаудов Инвест груп ООД със собственик Светозар Арнаудов; Бридж инвестмънт със собственик Кемптън пропъртис инкорпорейтед /Панама/ и управляващ Виктор Мостовой; Дрийм ленд корпорейшън със собственик Уинстрим пропъртис /Панама/ и управляващи Елева Поройкова и Михаил Поройков.

Автор Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови