Само в burgasdream.com: Ето трите вида BUS ленти по бул. Демокрация

След извършено преброяване на пътниците в градския транспорт и анкетирането им по спирки, беше създаден транспортен модел на Бургас.

Консорцум ИКюИ Транспро е изпълнил „Изготвяне на пред-проектни проучвания и оценка на приложимостта за надграждане , и модернизация на системата от бързи автобусни линии (BRT)“.

Резултатите и решенията са предоставени на Камарата на архитектите в България за Бургас и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

След като бъдат проучени, специалистите ще излязат със становище.

Ето и какво е предложението на ИКюИ Транспро:

В резултат на направените преброявания и анкети се оформиха няколко варианта за нови трасета.

Вариантите бяха изследвани и анализирани по отношение на габарити, натоварване, възможности за разширяване и др. с цел да се докаже възможност за използването на  тези трасета за прокарване на бързи автобусни линии. 

По-нататъшното развитие на автобусните превози зависи от наличието на потенциал от пътници по трасетата и от техническата възможност на инфраструктурата. Това по същество насочи вниманието към трасе по бул. „Демокрация“, което да бъде елемент от последващото проучване.

В резултат на обсъждания от 15 ноември 2016 г. се прие предложението на възложителя да се разработят няколко варианта за транспортен коридор по булевардите „Демокрация“ и „Стефан Стамболов“. Бул. „Стефан Стамболов“ е улица II-ри клас, а бул. „Демокрация“ – III-ти клас според класификацията на уличната мрежа на Бургас. 

При представяне на вариантите пред експертите на община Бургас в присъствието на кмета на града е обсъден одобрен вариант, който предвижда оформянето на сегрегирани „BUS“ ленти и осигуряване на много повече места за паркиране. 

Изпълнителят представи вариант, който в участъка от ул. „Места“ до бул. „Генерал Гурко“ удовлетворява изискванията за прокарване на сегрегирани бус ленти и осигурява около 300 паркоместа при косо и надлъжно паркиране. За съжаление това решение води до изсичане на много голям брой дървета. Това съображение доведе до нова преработка и се стигна до вариант, осигуряващ една сегрегирана „BUS“ лента , в участъка от ул. „Копривщица“ до ул. „Сан Стефано“, и две сегрегирани „BUS“  ленти в участъка от ул. „Сан Стефано“ до ул. „Генерал Гурко“. По този начин паркирането е намалено като става изцяло надлъжно, а премахването на дървета е сведено до минимум. 

Представеният вариант дава възможност за осигуряване на бърз транспортен коридор от площад  „Царица Йоана“ през ул. „Булаир“, бул. „Демокрация“  и бул. „Стефан „Стамболов“ до кръговото кръстовище с бул. „Яким Якимов“. Този коридор може да бъде включен в различни комбинации от маршрути, чиято средна скорост на движение да се увеличи и така да се надгради системата на БАЛ на гр. Бургас. 

Чрез представения проект се осигуряват допълнително 1180 м обособени самостоятелни  „BUS“ ленти, 636 м сегрегирани „BUS“ ленти, както и 998 м ленти за смесено движение.

Геометрично решение

В по-голямата част на проектирания транспортен коридор за провеждане на БАЛ /бърза автобусна линия/ се запазва съществуващото положение по отношение на геометрията. 

Променят се геометричните характеристики единствено в участъци II.7 и II.8, където са проектирани новите сегрегирани ленти. Геометричното решение се отнася само за участъците , където се променят ширината, осите и конфигурацията на кръстовищата. Тези участъци се намират по трасето  на бул. „Демокрация“.

Организация на движението

Проектът за организация на движението с хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация има за цел да се осигури предимство на Бързите автобусни линии , като се обособяват самостоятелни „BUS“ ленти, а в кръстовищата се дава предимство на бързите автобуси и редовните автобусни линии на градския транспорт. 

Методите, които могат да се използват са описани и разработени подробно в проекта на  „Mod Mac Donald“. Настоящият проект има за цел да надгради вече реализираните трасета за БАЛ.

Интелигентна система за управление на трафика

Светофарно регулирани кръстовища

Въвеждането на интелигентна система за управление на трафика в Бургас предвижда интервенция на 22 светофарно регулирани кръстовища, както и изграждането на 15 стратегически локации за събиране на трафик информация. 

За всяко от тях ще бъде необходимо различно ниво на оборудване с цел присъединяването им в система за управление на трафика. 

Кръстовищата, които са разположени на въведеното в експлоатация от проекта за „Интегриран градски транспорт на Бургас“ трасе на БАЛ, вече разполагат с необходимото оборудване за осигуряване на локален приоритет на превозните средства на градския транспорт, като информацията се събира централизирано. 

За да се допълни обхвата на системата е предвидено оборудването на още 5 кръстовища в централната част. Това означава, че кръстовищата по новото трасе на БАЛ по бул. „Демокрация“ също ще могат да осигуряват приоритет на градския транспорт. 

За самостоятелните „BUS“ ленти в кръстовищата се използват сигнали с немигащи светлини с лунно-бял цвят.

За да се осъществи напълно функционираща система за приоритет на градския транспорт, освен оборудването на кръстовищата ще трябва при нужда да се оборудват или дооборудват всички превозни средства на оператора на обществен транспорт „Бургасбус“. 

Пешеходни светофари 

Предвижда се изграждането на 4 бр. нови пешеходни светофари по бул.„ Демокрация.“ 

При пешеходните светофари се предвижда инсталирането на бутони за поискване на зелен сигнал от пешеходците. Светофарните контролери трябва да разполагат с алгоритъм за обработка на такова поискване, който да запазва въведената координация на кръстовищата. Целта на въвеждането на този тип управление на пешеходните пътеки е постигането на по-бързо преминаване на автобусите от новата БАЛ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови