Сигнал: Екологична бомба цъка край Бургас заради утайките на Лукойл 

Констатирани са екологични замърсявания в района на окислителните езера край бургаския комплекс Меден рудник, съвсем близо до езеро Мандра.

Това стана ясно днес на пресконференция на общинските съветници от СЕК и НФСБ, които искат проверка от компетентните институции, за да установят вредни ли са за хората окислителните езера. 

Сигналът за замърсяването е получен от Димитър Николов, който е бивш общински съветник и бивш директор на „Нефтохим“. Според него проблемът е още от времето на социализма, като още тогава отпадните води на рафинерията се събирали в окислителните езера. 

Заради децата на Бургас са с тежки респираторни заболявания, твърди Николов. Според него след 2005 година преработката на нефтени утайки от „ЛУКойл“ в окислителните езера е поверена на варненската фирма „Карина“. 

„Това е язва с много тежки последици. Затова съм се обърнал към общинските съветници от НФСБ и СЕК“, каза Николов.

„Силно сме притеснени от сигнала, който получихме, да можем да сезираме главния прокурор, вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда Нено Димов. Сигналът е за замърсяване, което искаме компетентните органи да проверят. Да може да установим дали е вярно.“, каза лидерът на СЕК Георги Манев.

Фирма „Карина – 91“ сключва договор с Лукойл-Нефтохим Бургас в далечната 2006 година за преработка на нефтени отпадъци и ликвидиране на екологични щети, съобщи uniconbg.com. 

Самата дейност се финансира от държавата, като това е посочено в анекси от приватизационния договор от 1999 година. Рафинерията обаче трябва да контролира процеси и да следи за неговото стриктно изпълнение. Срокът е за 10 години. Фирмата обаче не може да се справи за 10 години. Това обаче е най-малкото.

Констатирани са сериозни екологични замърсявания в района на окислителните езера.

От проверка направена на 17 май 2016 година се установява, че има тежки замърсявания извън района, където трябва да се преработват отпадъците. Има утайки разпръснати върху площ от 2000 квадратни метра, на 200 метра извън зоната.

Отделно освен Лагуна 1 в самото окислително езеро, са засегнати и Лагуни 2,3,4, които граничат с Черно море. Това може да доведе до разлив и замърсяване на морето и целия Бургаски залив, както и езерото Мандра, което е защитена територия. В същото време цялата флора и фауна около окислителните езера е унищожена. Това е груба нарушения на поетите ангажименти от фирма „Карина-91“, чийто собственик е Недялко Костадинов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови