Дракалиев: Какви са мерките за намаляване на шума в Бургас

Какви мерки за намаляване на шумовото натоварване са предприети към момента и какви се предвиждат в перспектива? Това пита, по официален ред, общинският съветник Георги Дракалиев кмета на Община Бургас Димитър Николов. 

„Съсредоточени в проблемите със замърсяването на атмосферния въздух, не бива да забравяме, че в големите градове съществува и друг проблем, а именно шумовото натоварване. Шумът има неприятно звуково въздействие върху човека, което във времето причинява стресови и болестни състояния на човешкия организъм. Като резултат – недвусмислено е установено, че шумът има висока социална цена”, мотивира се Георги Дракалиев. 

Той обръща внимание, че съществуват многобройни по разнообразие мерки за редукция на шума от основните източници в градската среда – пътен, железопътен и въздушен трафик, както и от индустрията и всички останали локални източници. 

Според данни на Световната здравна организация шумът води до увеличаване на риска от сърдечна атака, нарушаване на способностите за учене, допринася за увеличаване на пътно-транспортните инциденти. Освен това проучванията показват, че хората се демотивират, когато не могат да направят нищо, за да се преборят с шума - по-трудно решават проблемите си и изоставят поставените цели. 

Общинският съветник пита кои са причините за превишаване на граничните стойности на показателите за шум и кои  са районите, в които има превишаване на тези стойности. Дракалиев се интересува и кои са приоритетните проблеми, които трябва да бъдат решени в тази връзка.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови