Бургаски специалист определя възрастта на антични предметите 

Д-р Йото Валериев ще разкаже на бургазлии как се извършва датирането на старинни предмети. 

Темата на лекцията е „Висулки представящи изображения на кон с мъжка глава“. Тя ще се проведе в събота, 16 март в Етнографския музей. 

Един от интересните случаи за които ще разкаже историкът е свързан с факта, че химическият анализ може да промени с десет века, датирането на определен предмет. Той ще представи данни от изследвания, които са извършени върху метални висулки, които представляват изображения на кон с мъжка глава. 

Тези прозведения на ювелирното изкуство досега бяха свързвани с българската култура от VII–XI век, Първото българско царство. Изработени са бронз и са част от бронзовите амулети конници, датирани в периода VI–XI век.Последните направени анализи обаче са показали, нещо съвсем различно. 

Оказа се, че те са от XIX, времето на Късното Средновековие. Материалът от който са направени също се е оказал различен от първоначалната представа на специалистите. За тези и още интересни факти, за начините по които в днешно време се определя възрастта на историческите находка ще разкаже Д-р Йото Валериев, на всички, които ще присъстват на беседата.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови