Спряха водата в Кумлука заради 100 бона борчове 

Немският евродeпутат Ромео Франц настоява да пуснат пак кранчето на ромите

Водата на част от жителите в ромското гето в Бургас е спряна, заради натрупани дългове от 100 000 лева. Това съобщи пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов. 

Става въпрос за поне 10 битови абонати, към които са се прикачили и техни съседи, които не са плащали от години. Това е причината, ВиК да поиска съдействието на Общината, за да се спре водоснабдяването.

Въпросът можеше да бъде решен, ако ромите си платиха задълженията към ВИК, като търговско дружество, ако т.нар. правозащитни организации не бяха вдигнали шум до Европарламента. В ултимативно писмо Омбудсмана Мая Манолова, МРРБ, ВиК Бургас и Община Бургас, немският евродeпутат Ромео Франц настоява да бъде пусната водата на ромите. И иска обяснение.

„Не възприемам това като дискриминационна мярка. Опитваме се да наложим правила. Знаете, че премахваме и незаконните постройки от доста време и следим да не се появи ново строителство. Добре е да се знае, че освен равни права, всички имат и равни задължения. Това касае и населенията там, които не плащат ток и вода. На няколко пъти ги приканихме да плащат водата, задълженията са доста сериозни”, коментира Николов.

„Явно разчитат, че с този натистк от европарламента ние ще се огънем и ще пуснем водата на тези, които не си плащат. Предпочитам да имам проблеми с европарламента и да обясняваме какви са нашите ходове, да се спазват правилата”, каза кметът на Бургас.

Снимка: Bulphoto

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови