Елате на «Бургас твори» в експоцентър Флора /снимки/

В мащабна сцена за таланти се превърнаха експоцентър "Флора" и пространството около него през уикенда, 11 и 12 май. 

От 10 до 20 часа през двата дни над 150 художници, артисти, приложници, поети, музиканти и спортисти участват в първия по рода си фестивал "Бургас твори", за да покажат, че градът ни е културен и да спечелят нови почитатели на любимите си изкуства.

През двата дни на алеята срещу експоцентъра всеки може да се потопи в атмосферата на осемте творчески работилници с различна насоченост, съвместно със СУ "Св. св. Кирил и Методий", Центъра за млади таланти - Бургас, школата по керамика към СУ "Иван Вазов"- Бургас, училище "Френе" и много други приложници и художници.

В рамките на "Бургас твори" баскетболната звезда Гергана Брънзова ще направи презентация на общинската програма "Активни и здрави".

С пленер на открито се включат учениците от СУ "Св. св. Кирил и Методий" на 11 май /събота/ в тревните площи срещу експоцентъра. В същия ден училището отбелязва своя 150-годишен юбилей.

Съвместно с Регионален исторически музей - Бургас ще си припомним старите детски игри и това ще се случи отново в съботния ден. Така днешните ученици от първи до четвърти клас ще се запознаят с игрите от не чак толкова далечното минало, когато още нямаше компютри и интернет - куцанка, ластик и народна топка. В инициативата се включват 8 бургаски училища.

И през двата дни Мрежа на сетивата БулевАрт ще участва активно в "Бургас твори".

В събота от 10.00 часа е часът на Галерия Вест - "Вълшебството на цветовете". Рисува се с маслени бои, абстрактна композиция върху дърво с акрилни бои, рисуване върху различни повърхности. Магьосникът с четката е Нася - Атанаска Стоянова.

От 13 часа в събота БулевАрт, съвместно с Енотека Wine&Friends,  ще предложи дегустация и рисуване на воля в едно.

Имаме и две открити сцени в близост до експоцентър "Флора". В събота от 11 часа своите таланти показват танцьорите от ТА "Здравец" - Камено, фолклорна формация "Зеленика" с ръководител Мария Маркова Халачева към Центъра за млади таланти - Бургас, Габриела Тасева, Виктор Митев и Жаклин Димитрова.

В съботния концерт от 17 часа ще се включат талантливият Митко Петров, гласовитата Преслава Минасян, ще има и брейк пърформанс, младите таланти Виктор Петров, Нора Ангелова, Калина Георгиева ще ни посвирят на цигулка, флейта и пиано. Вокалната група към Центъра ще се включи с песните "Динамит" и "Бонболандия".

След 18.30 часа ще можете да се насладите на поезията на Елка Стоянова, Ажда Чаушева, Наталия Димитрова, Яна Вълчева, а за да бъде вечерта още по-емоционална, към тях ще се присъединят музикантите Ксения Каролева, Марко Маджаров, Тодор Тодоров, както и актьорът Тони Минасян.

Програмата в неделя е също толкова наситена и пъстра. От 11 часа започва футболният хепънинг на Женски футболен клуб "Бургас". Всеки може да се присъедини към тях, очакват ви много награди и изненади.

В неделя от 13 часа талантливият артист Теодора Калчева ни е подготвила нов фурор в бодиарт изкуството. 

От 14 часа очаквайте демонстрациите на Венилин Русинов и децата му от Централен полицейски карате и джу-джицу клуб - Бургас. Венилин Русинов е многократен държавен шампион по джу-джи цу на България, както и европейски вицешампион по полицейска лична защита. Полицай Русинов тренира в Централния полицейски карате и джу-джи цу клуб, като води и самостоятелна група от желаещи да овладеят тънкостите на бойните изкуства.

От 14.30 часа предстоят демонстрации на сектор "Пътна полиция" към ОДМВР-Бургас.

След тях своите умения в бойните изкуства ще покажат младежите от СК "Самурай" и Ушу център "Бей Син".

В неделя БулевАрт ще представи талантливите приложници към арт къща "ЛаМалена" - от 14:00 часа те стартират с рисуване на дървенийки и бъчва (предоставена от Papa Beer). В 15 часа е изненадата на HashtagSTUDIO с Language cаfe на открито.

Fт 17:30 часa  от Burgas Film Lab, като част от културната програма на кафе-бистро "Ротонда", ще споделят един откраднат миг на безвремие и ще пренесат посетителите в света на поезията и творческото писане. Участниците в Burgas Film Lab ще представят свои авторски текстове и ще разкажат за процеса на създаване на филмов сценарий.

От 17 часа в зала 2 на експоцентъра журналистката Ирина Генова ще представи своята книга "Капитаните на Бургас".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови