В Бургас гласуват машинно /вижте как/

191 са секциите за машинно гласуване в Бургас, а още от началото на изборния ден бургазлии дават вота си по последен писък на технологиите.

Общо 734 са секциите в морския град, които отвориха врати в 7 часа. 

Днес, на 26 май българите избират седемнадесет свои представители в Европейския парламент (ЕП) от общо 318 кандидати. Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа, като изборният ден може да бъде удължен с един час по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В 3 хиляди секции в цялата страна избирателите имат възможност да упражнят правото си на глас машинно. Става въпрос за секции, които се намират в областни и общински центрове, в по-малки градове, както и в села с над 300 избиратели (списък на секциите, където може да се гласува с машини, вижте тук).

Устройствата са доставени от фирма "Сиела Норма" АД. Гласуване с машини в чужбина няма да има.

Гласуването - като на банкомат

Всичките секции, в които може да се гласува машинно, са обозначени още на входа. Поставени са и инструкции за гласуване с устройствата, което отнема няколко минути.

След като избирателят се легитимира с документ за самоличност и заяви желание да гласува с машина, получава карта с надпис "Избирател". 

За да може да осъществи правото си на глас, избирателят трябва да постави картата в отвор в машината, която трябва да е зад параван. Процедурата прилича на теглене на пари от банкомат.

След това на екрана се появява бюлетината, която е на две страници. На първата са номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети от 1 до 18, а на втората - останалите, както и опцията "Не подкрепям никого".

Как се избира

За да направи своя избор, гласоподавателят трябва да натисне върху квадратчето с номера на партията, коалицията, независимия кандидат или "Не подкрепям никого". Избирателят може да променя избора си чрез докосване на различни от първоначално докоснатите квадратчета. В този случай на екрана остава само изборът съгласно последно докоснатото квадратче.

При желание избирателят може да отбележи преференция в кръгчетата от дясната страна на екрана, където са номерата на кандидатите - от 101 до 117. Ако няма отбелязана преференция, гласът не се брои за водача на листата, както на национални избори.

Накрая избирателят маркира "Преглед", уверява се, че гласът му е отразен правилно и докосва "Гласуване" и потвърждава избора си. Има и опция "Отмени", след което избирателят повтаря процедурата.

При потвърждаване на избора с "Гласуване", машината отпечатва разписка. Избирателят я взема, проверява данните, сгъва я с текста навътре и я пуска в непрозрачна кутия. Картата "Избирател" се връща на комисията.

На снимката: Машинно гласуване в 90 секция, ОУ Найден Геров, Меден рудник

Текст и снимкa: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови