Жители на жк Славейков се жалват от Кроношпан /снимки/

Производителят на плоскости от дървесни частици Кроношпан пак разстла димна задеса над близкия жилищен комплекс Славейков.

Това се оплакаха потърпевши читатели на meduzata.com, които изпратиха снимки. Освен одимяването се чувства и специфичната миризма, съобщиха обитатели на комплекса.

Наша проверка установи, че днес, 13 октомври, на сайта на община Бургас няма данни за чистотата на въздуха от станцията до блок 25 на жк Славейков.

Кроношпан в момента изпълнява програма, свързана с намаляване на разпространението на вредните емисии. Това стана, след стотици сигнали на граждани за завърсяване на въздуха от страна на предприятието.

През ноември м.г. бяха проведени поредица разговори с екоминистъра Нено Димов и кмета Димитър Николов.

Те поставиха конкретни изисквания към предприятието. В процеса на промяна на Комплексното разрешително ще трябва да бъдат въведени най-добрите налични техники за всички пречиствателни устройства на територията на "Кроношпан". 

Поетапното въвеждане трябваше да започне веднага, а всички мерки да бъдат изпълнени до ноември 2019 г.

До момента бяха издигнати 8-метрови огради по протежение на северната и източната граница на предприятието.

Заедно с него в северната зона беше засаден зелен пояс, съставен от 116 броя дървета от вида Аризонски кипарис. Представителите на този вечнозелен дървесен вид достигат височина до 20 метра.

Както се вижда обаче от снимките 8-метровата стена и иглолистните дръвчета, които в момента са с височина 2 метра, едва ли ще препречат разпространяването на емисиите.

През ноември м.г. се взе и друго решение.

За да бъдат жителите на Бургас част от този процес и да разчитат на коректна информация, от МОСВ се ангажираха с участие на граждани в предвидените проверки от контролните органи и отчитането на резултатите от тях.

До този момента не е известно това да се е случило.

Текст: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови