Наемателите опразват сградата на Хаджипетрови, ще се събаря ли

Ансамбълът от сгради на известната бургаска фамилия Хаджипетрови на площад Тройката се опразва от наемателите, научи meduzata.com.

Всички те имат срок от един месец да освободят помещенията.

С това отново се потвърждава сигнала, който още в началото на септември подаде общинският съветник от ДБГ Живко Табаков – че сградите ще се събарят, а на тяхно място ще бъде построен билдинг. Тогава предупреждението към наемателите е било устно.

Сградите обаче са част от архитектурен ансамбъл. Това са бившите складове на Големите български мелници, основани през 1872 год. от  Хаджипетрови.

В една от тях сега се намира книжарница „Хеликон“. 

„Получихме сигнали, че до края на годината се готви събарянето на Хаджипетровата мелница, както и на ансамбъла от постройки около нея до края на тази година“, съобщи на брифинг на 2 септември Живко Табаков. 

От Община Бургас на същата дат съобщиха, че за посочените от Табаков територия и сгради в ЦГЧ, няма постъпили нито искане за промяна на подробен устройствен план, нито искане за издаване на разрешение за строеж.

Дали сега обаче има – предстои да се разбере. Както и това дали ансамбълът е изваден от списъка с паметници на културата в Бургас.

Мелницата на Иван Хаджипетров и Маринкиолу се е намирала на площад „Пазарний“, сега площад „Тройката“ – място за провеждане на панаирите на града (около 1905-1910 г).  През 1916 г. пожар разрушава част от архитектурния ансамбъл на Хаджипетровите къщи на площад Тройката, но през 1923 г. са реконструирани и надстроени по проект на Рикардо Тоскани. 

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА!

Текст и снимки: meduzata.com

Снимка архив на Маргарита Христова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови