Къде ще се паркира след ремонта на Демокрация /снимки/

Къде и как ще се паркира след като се извърши реконструкцията на бел. Демокрация.

Това бе въпросът, разбунил най-много хората, които участваха на общественото обсъждане за проекта, който се очаква да стартира в началото на следващата година. 

Сред тях присъстваха архитекти, пътни и строителни инженери, както и граждани, живеещи в района.

Срещата се проведе в Морското казино, а нейни домакини бяха зам. кметът по строителство инж. Чанка Коралска и зам.-кмет по Европейски политики, околна среда Руска Бояджиева. 

Мащабната реконструкцияна булеварда ще бъде в отсечката от от хотел "Аква" до ресторант "Чадъра".

От община Бургас предвиждат преасфалтиране на пътното платно, подмяна на тротоарите и обособяването на нови паркоместа. 

Паркирането се оказа най-наболелият въпрос за района, който нажежи атмосферата в залата.

Един от най-ключовите участъци е зад Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника. За това място ще се проведе отделно допитване за създаването на етажен паркинг, който може да реши генерално проблема с паркирането в района, обясни Чанка Коралска. Тя уточни, че тези паркинги най-вероятно ще работят на принципа на синята зона – за живеещите в района ще има годишна такса, а за останалите – почасова.

Подобни допитвания бяха направени преди няколко месеца сред жителите на комплекс "Възраждане", но тогава преобладаващото мнение беше отрицателно. 

Другото проблемно място се очерта около блок "Народен юмрук". Предложението е там да бъде изграден нов паркинг на мястото на зелената площ в близост до строежа на новата високоетажна сграда. 

Проектът предвижда при паркиране автомобилите да преминават през бус летната, което предизвика възмущението на част от пътните инженери и архитекти, присъстващи в залата.

Арх. Владимир Милков отново повдигна темата с транспортния подлез при Гъбката, където трафикът се прекъсва от непрекъснато преминаващите пешеходци през летния сезон. Той заяви, че идеята за бърза автобусна линия от „Славейков“ до центъра няма как да се случи, без реализиране на въпросната подземна улица. 

Община Бургас също е на мнение, че този проект трябва да бъде реализиран, заяви Руска Бояджиева. Затова хората поискаха той отново да бъде върнат на дневен ред. Преди 4 години, общината е изтървала възможност за евро финансиране в размер на 8 милиона лева, колкото е щяло да отнеме реализирането на проекта, обясни Бояджиева.

Арх. Милков допълни, че много набързо е забравена идеята за буферните паркинги. Той даде пример със София, където има подземен паркинг за 1000 автомобила на Интер Експо център, който е пълен, а хората се придвижват из столицата с метрото.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови