Вдигнаха данъка на старите коли, парите ще отидат за шумозащитна стена и залесяване

Общинските съветници в Бургас одобриха вдигането на данъка за старите автомобили. Те гласуваха с 30 за, 10 против и 6 въздържали се.

Така бе приета Наредба за изменение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Бургас.

Преди гласуването имаше повече от час дебати по темата.

Общинският съветник Красимира Маркович от ГЕРБ повдигна въпроса с чистотата на въздуха.

„Тази докладна цели намаляването на замърсеността на въздуха. Засяга старите автомобили, които обгазяват градската среда. Увеличението ще е между 5 и 25 лева“, допълни Маркович. 

Манол Тодоров от ДБГ заяви, че се засяга най-уязвимата група, която притежава стари автомобили. Как ще се подобри качеството на въздуха с увеличението на данъка, попита той.

Красимира Маркович предложи - например по-често миене на улиците.

Кметът Димитър Николов заяви, че не достигат средства за шумозащитна стена Сарафово /400 хил. лв./, както и че трябва да се засадят около 500 нови фиданки /75 хил.лв./. Градоначалникът предложи парите от увеличения данък да се насочат към тези дейности.

БСП е против увеличението на данъка. Позицията по въпроса прочете председателят на БСП Бургас Живко Господинов.

ПОЗИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Стоян Грозев от ДБГ заяви, че който замърсява повече, той трябва да плаща повече. Според него това няма как да стане с обсъжданото увеличаване на данъка. 

Грозев предложи всеки, който изминава повече километри да плаща повече, но това трябва да се реши на национално ниво. Това са действията, които трябва да се предприемат за намаляването на праховите частици, смята общинският съветник от ДБГ. 

„Аз съм съгласен с г-н Грозев“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов и допълни, че са направени няколко предложения към Народното събрание за подобряването на екологията. Градоначалникът обеща, че ще подкрепи една такава идея.

Текст и снимка: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови