В Бургас: СУ Иван Вазов започва да обучава парамедици

Работодателски организации и приятели, подкрепили инициативата за професионално образование и обучение в СУ "Иван Вазов",

посетиха днес новия кабинет по рехабилитация на училището.

Преди години стаята се е ползвала за часовете по трудово обучение, които отдавна не съществуват в учебната програма. Това лято кабинетът е ремонтиран и оборудван с всичко необходимо за провеждане на учебни часове на най-новата и първа професионална специалност в училището - "Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове" в направление "Рехабилитация и терапия".

Кабинетът е оборудван с анатомични постери, дефибрилатор, масажни кушетки, манекени за оказване на първа помощ и манекен на скелет.

Гостите, сред които бяха зам.-областният управител Владимир Крумов, директорът на общинска дирекция "Образование" Веселина Таралова, общински съветници, работодатели и бивши възпитаници, бяха посрещнати от директора на СУ "Иван Вазов" Виктор Григоров, който ги запозна с плановете на учебното заведение.

"Вече втора година приехме ученици в новото професионално направление. Направихме проучване и се оказа, че могат да ни бъдат осигурени 70 места за практическо обучение на нашите възпитаници. Това дори е повече, отколкото ни трябва към този момент, така че ще можем да подберем къде да ги изпратим.", разказа директорът на училището Виктор Григоров.

В новата специалност учениците се обучават по анатомия и физиология, въведение по физиотерапия и лечебен масаж, организация и функциониране на СПА центрове, физикална терапия и други.

Директорът сподели още, че от нова година ще започнем работа и по разкриване на още едно професионално направление в областта на здравеопазването - обучение на парамедици, каквито в момента не достигат в страната. В момента СУ "Иван Вазов" приключва един проект по програма "Еразъм плюс" и подготвя нов проект по програмата с партньорски училища от Литва, Естония и Гърция.

Гостите посетиха и коледния благотворителен базар и празничния концерт на СУ "Иван Вазов", средствата от които ще отидат за подпомагане на ученици в неравностойно положение.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови