1 млн.лв. ще струва реставрацията на храм Св.св. Кирил и Методий

Пари ще се търсят от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“

Община Бургас обяви обществена поръчка за изготвянето на проект за реставрация на храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Към датата на обявяване на процедурата обаче, няма осигурено финансиране. Това се посочва в документацията, съобщи burgasinfo.com.

Средства ще се търсят от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“ по проект за повишаване на туристическия потенциал на града. Стойността на поръчката е 943 436 лева без ДДС.

За да не губи време администрацията е обявила процедурата по избор на проектант за цялостна реконструкция на фасадата на храма, като целта е визията му да бъде максимално близка до оригиналната. 

Според един от вариантите ще се обследва възможността за премахването на айтоския андезит, с който е облицована фасадата, тъй като качествата на материала не са достатъчни, за да устоят на климата край морето. Ще се търси възможност за преоблицоване на най-големия бургаски храм с естествен камък, който да наподобява стария по цвят.

Проектът следва да се съгласува с Министерството на културата, тъй като храмът е обявен за недвижима културна ценност през 1992 година. Предстои цялостно обследване на сградата и подробно заснемане на архитектурните елементи по фасадата, които да бъдат възстановени.

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови