Бургас се налага като марка в туризма, културата и спорта

Проектобюджет 2020 е справедлив, тъй като осигурява средства за всички направления, необходими за  развитието на града.

Това обяви на пресконференция днес кметът Димитър Николов. 305 942 777 лева - това е бюджетът за годината на Община Бургас.

ЕТО КАКВО СЕ ПРЕДВИЖДА ЗА КУЛТУРА, ТУРИЗЪМ И СПОРТ

- РАЗРАБОТВАНЕ НА ПРОГРАМА ЗА СЪБИТИЕН ТУРИЗЪМ в новите спортни и културни пространства на Бургас - конгресен център, зала "Арена", библиотека, Културен дом на Нефтохимика

Ключовата дума в сферата на културата, туризма и спорта за 2020 г. е разгръщане.

Дейностите, предвидени в бюджета за следващата година, маркират трасето към преминаване на следващо, по-високо ниво в областите, най-пряко свързани с публичния имидж на Бургас.

Налагането на Бургас като цялостна марка - място за фестивален, конгресен, културен, спортен и уикенд туризъм през цялата година, както и летен отдих с възможност за много атракции.

Налагане на бранда Бургас като естествено средище на Югоизточна България. Затова протягаме ръка към всички общини от областта за съвместни културни и туристически проекти.

В Бюджет 2020 са предвидени средства за събитията, които да показали своя капацитет досега: Спайс мюзик фестивал, Фестивал на пясъчните фигури, Международния филмов фестивал, втората част на изложбата "Златото на египетските фараони", Кулинарният фестивал и десетки други. Това  са събития, които привличат туристи и същевременно създават възможности за допълнителни развлечения на бургазлии и хората от региона.

Предвидени са средства за подпомагане на кино проекти, сюжетно свързани с региона. Постъпили са четири предложения за игрални продукции и едно за документален филм. Кои ще получат финансиране и в какъв размер, ще бъде решено след разглеждането на проектите от комисията по култура към Общински съвет. Това е още една стъпка към постигането на синтез между културата и туризма.

Част от стратегията ни за разгръщане на туристическия капацитет е и организирането на многокомпонентни събития в други региони на страната. Искаме да се заявим като привлекателно за българските туристи място, където те могат да отдъхнат, да се насладят на интересна културна програма, да видят история, да посетят единственият обитаем остров в Черно море, а дори и времето да не е подходящо за плаж да поплуват в комплекс "Арена". Имаме планове за втори сезон на много успешния концерт "Обичам Бургас", който да бъде показан и на публиката в други градове.

СПОРТНИ СЪБИТИЯ:

Най-престижните спортни, на които Бургас ще бъде домакин през тази година са:

Световно първенство по свободно гмуркане - състезанието ще се проведе за първи път в нашия град в периода от 20-ти до 30-ти юни- Плувен басейн "Парк Арена ОЗК". Право на участие имат всички пълноправни страни членки на международната асоциация по свободно гмуркане AIDA International.

Европейско първенство по хандбал за юноши до 18 г. - след одобрението на Европейската федерация по хандбал стана ясно че, през 2020 година първенството ще се проведе в град Бургас в периода 14 - 23 август. Шампионатът също така има подкрепата  на Министерството на младежта и спорта и ще се проведе в новоизградената спортна зала "Арена" Бургас.

Общински международен турнир по плуване "За голямата награда на град Бургас" - Гран При - организатор на проявата е Община Бургас и БФПС. След изключително добрите отзиви от миналогодишния турнир, състезанието ще се проведе за втори път града ни. В него се очаква да се включат над 300 плувци. Плувен басейн "Парк Арена ОЗК" ще бъде домакин на проявата, което ще бъде с награден фонд от 20 000 лв.

Турнир по художествена гимнастика, който е част от календара на Международната федерация по гимнастика и Българска федерация по художествена гимнастика. В турнира се очаква да вземат участие елитни гимнастички. Предвиден е и паричен награден фонд.

Международен турнир по тенис на маса за хора с увреждания- основната задача е да се популяризира спорта сред хората с увреждания и неговото практикуване. Турнира ще се проведе през месец септември в Спортна зала "Никола Станчев" с подкрепата на Българска параолимпийска федерация.

Също така в спортния календар на Община Бургас са заложени голям брой прояви, които традиционно се провеждат през годините. Като морски град имаме доста състезания свързани с плувните спортове (6 на брой), ветроходни регати (5 на брой), турнири по водна топка и т.н.

Като нова проява, която през годините може да се превърне в традиционна е Турнир по тенис "Мемориал Андрей Костов".

В календара са включени и доста прояви с масов характер, като Спортен празник на кв. "Крайморие"; Спортни мероприятия за празника на к-с "Меден рудник"; Полумаратон "Атанасовско езеро"; Мулти-спорт състезание Park Arena TRI и др.

Атрактивните мероприятия, които ще се проведат през летния сезон, са Плувен маратон "остров Света Анастасия"- Моста; Национална проява "Крале на силата" - мероприятието представя положителния ефект от упражненията с тежести пред широката публика в България. Състезанието има 20-годишна история и за първи път ще се проведе в град Бургас. Общият брой прояви залегнали в спортния календар на общината за 2020 година е над 70 мероприятия".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови