Ландшафтни архитекти решават съдбата на чинарите по ул.Александровска в Бургас

Ще има ли инцидент Пейо 2, ако се запазят 50-годишните дървета?

Ландшафтните архитекти на Бургас проведоха среща по покана на общинската администрация, за да решат съдбата на чинарите по ул. Александровска.

Направено е обследване с ултразвук на всяко от 80-те стари дървета. Според експерта ландш. Арх. Максим Янев, повечето от тях са в състояние втора степен по петстепенната скала и препоръчва повдигане на короните и коригиращи резитби.

Обследването е направено във връзка с предстоящата реконструкция на старата част на ул. Александровска (от площад Тройката посока ул. Сан Стефано). Според него само две от дърветата е наложително да се премахнат.

При основния ремонт на улицата обаче ще си сменят и подземните комуникации, които в момента са оплетени с корените на 50-годишните дървета. За тази цел ще се наложи те да бъдат отрязани едностранно. 

Коренът обаче служи не само да поемане на вода и минерални вещества от растението, но е да го прикрепя, обясниха ландшафтните архитекти. При едностранното съкращаване на кореновата система е възможно някои от дърветата да се прекършат и да паднат, а това ще застрашава живота на хората.

Подобен случай вече в Бургас имаше през 2012 г. Тогава на паркинга на ул.Гурко дърво падна и уби 27-годишния Пейо Янчев.

Дали ако чинарите са запазят няма да има инцидент Пейо 2, питаха се специалистите.

„Това е решение, което няма как да бъде взето от един или двама човека, за това искрено се надявам да вземете участие и изкажете професионално си мнение“, заяви  ландш. арх. Мая Богомилова, началник отдел „Озеленяване и благоустрояване“.

В срещата участва и главният архитект на общината Веселина Илиева.

До общо становище не се стигна, ще бъде съставена комисия, която на място да огледа дърветата.

Ето какво е състоянието на повечето от дърветата:

На графиката - измерване плътността на дървесината на височина (H) от основата на дървото. 

Цветовата скала в дясно от графиките показва изменението на плътността, като преминава от дървесина в добро състояние (зелено) към напълно увредени участъци без механична връзка с останалата част от сечението (лилаво).

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови