70-те години в Бургас: Зелена инсталация Нептун с делфин

Уникална фотография от 70-те години от празника на Бургас е публикувал Евгени Чобанов‎ във фейсбук група Старият Бургас.

На снимката е една зелена композиция, изобразяваща триизмерно бог Нептун с делфин. 

Инсталацията от растителни материали е изработена от Паркстрой за празника на морето.

На фотоса се вижда на втори план къщата на Георги Духтев, ландшафтен архитект, основоположник на Морската градина в Бургас, в която днес е метеорологичната служба.

Ето какво разказва Евгени Чобанов:

Средата на 70-те години. За Празника на морето, който се отбелязваше в началото на август, СП"Паркстрой", където работеше баща ми, се представи с тази зелена композиция - бог Нептун с делфин. 

Идейният проект и изработката бяха дело на техника по озеленяване Ганчо Ганчев. Композицията бе направена в работилницата на Минералните бани от арматурно желязо и мрежа - рабица. 

Сега там е построена частната пивоварна, в боровата горичка. Имаше дефиле по главната улица "Първи май". 

Зелената скулптура спечели първо място с награда радиограмофонът на една от снимките. Ганчо Ганчев живееше със семейството си в работилницата на Минералните бани. Имаше син, мисля 1961 - 1962 набор. Играех си с него, когато ходихме на Баните. 

Баща ми и Ганчо Ганчев бяха много близки, не само като колеги. По-късно разбрах, че на младини като активист на ЗМС/Земеделския младежки съюз/ и николапетковист /земеделец - опозиционер на комунистите/ Ганчев е лежал по затвори и лагери. Затова се беше уединил на Минералните бани. 

През 1990 г. беше избран за народен представител от Бургас във Великото народно събрание от СДС заедно с художника Георги Баев - Джурлата и др., което прие сегашната конституция. Запомнил съм го като изключително скромен, внимателен и трудолюбив човек.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови