Вижте идеите за парк Св. Троица в Бургас /снимки/

Дендрариум, който да прерасне в ботаническа градина, летен детски лагер, оранжерия с фермерски пазар - това са само част от идеите за парк Св. Троица в Бургас.

Решенията за занемарената зелена площ, бивше гробище в жк Славейков, бяха предложени по време на обучение по проекта CONNECTING Nature, проведена в Бизнес инкубатор – Бургас.

Темата бе рехабилитацията на парк Св. Троица, а целта е тази зелена система да се самоиздържа.

В момента на тази площ има предимно негативни натрупвани. Липсва добро осветление, има вандализъм, случват се нападения, клошари спят по пейките, инфраструктурата се руши, чупят се клони от старите дървета.

Във връзка с реконструкцията на парка община Бургас предвижда подобряване на достъпа в подлеза – монтиране на асансьор, изграждане на паркинги, на Парк на миниатюрите, оформяне на пикник зона, терен за свободно разхождане на кучета, полигон за безопасност на движението… Това разказа експертът по озеленяване в община Бургас ландш.арх. Светлана Танева.

Обучението посветено на темата за зелените решение и тяхното прилагане в градски условиябе водено от Ейдриън Хил. Участниците – общински служители, ландшафтни архитекти, еколози и представители на НПО, участваха в дискусия по темата и обсъдиха идеи за развитиета парка, които могат да се изпълнят с прилагането на зелени решения.

В момента зелената площ се ползва при обучението на ученици от специалността Ландшафтна архитектура на Строителния техникум. Там те карат практики, засаждат декоративна растителност и полагат грижи за нея.

Затова като продължение на обучението дойде идеята за обособяване на дендрариум в парка. Това представлява сбирка от декоративни растения, нещо като умален модел на ботаническа градина, където учениците ще опознават дървесните и храстови видове в естествена среда.

Паркът бе припознат и като добър терен за зелено градско училище през лятото.  Идеята е да бъдат направени подходящи кътове за занимания на ученици от малките класове и деца от забавачките. Това донякъде ще реши проблема на родителите, които се чудят какво да правят с децата си през лятната ваканция и плащат скъпи частни детски градини и занимални.

Оранжерията и отглеждането на екопродукция участниците също видяха като едно възможно зелено решение за издръжката на парка.

Създаване на „иновационни екипи“ / Участието им в планирането и изпълнението на „зелени решения“ на местно ниво

Обучението се организира в рамките на проект CONNECTING Nature, финансиран по програма Хоризонт 2020г.

По него е предвидено 110 хил. евро европейско финансиране за природосъобразни решения в градската среда. 

Бургас участва в партньорство с градове от Белгия, Полша, Германия, Словения, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Испания, Италия, Грузия, Армения и Обединеното кралство,

В рамките на проекта партньорите се обучават да търсят и привличат външно финансиране за реализиране на своите зелени идеи, да създават конструктивен и устойчив диалог с местните общности за намиране и изпълнение на най-добрите решения за определен квартал или част на града, както и да разработят план за изпълнение на природосъобразни проекти в градска среда.

Проект "Природосъобразни решения за зелени градове - CONNECTING Nature" се изпълнява от 37 организации от 19 страни. Община Бургас е партньор по проекта и участва в консорциума като "град-последовател" (английски превод "fast-follower city"), чиято роля е да проучи добрите практики и приложи научените уроци, знания и опит на градове като Генк, Глазгоу и Познан в разработването на иновативни "зелени" решения в градска среда, съотносими към нуждите на града.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови