Затворен ли е пазарът в Бургас? Купувачи излизат с пълни торби /снимки/

Здравният министър Кирил Ананиев вчера издаде заповед, с която забрани функционирането на всички кооперативни пазари и цветни борси днес, 12 април.

Как се спазват мерките във връзка пандемията от коронавирус в Бургас, провери meduzata.com.

Оказа се, че централният бургаски пазар Краснодар полуотворен. Той е ограден и има функциониращ един вход, както бе предвидено в наложените по-рано мерки.

Тъй като обаче в загражденията попадат и многото магазинчета за риба и месо, а за тях няма забрана, купувачите си минават безпрепятствено. Бургазлии пазаруват от търговските обекти и минават и през щандовете на пазара. Там са и търговците, под предлог, че прибират стоката си и не пропускат да продадат част от нея.

Днес продължават съвместните проверки на пазарите в Бургас, съобщиха от кризисния щаб. Ще се следи спазват ли се предписанията, както и заповедта на министъра на здравеопазването.

Според разпоредбите на КирилАнаниев пазарите ще бъдат отворени от понеделник до сряда /13, 14 и 15 април/, като тогава търговците могат да реализират своята продукция, в т.ч и бързо развалящите се стоки и продукти, при строго спазване на противоепидемичните мерки, в т.ч социална дистанция, изисквания за лична хигиена, лични предпазни средства и дезинфекция, пише в заповедта.

Това обаче е крайният срок, до който борсите и пазарите ще работят. След това –  от 16 април, четвъртък, кооперативните пазари и цветните борси отново ще бъдат затворени, но този път до второ нареждане.

От заповедта се разбира още, че фермерските пазари ще продължат да работят и ще предлагат храни от животински и неживотински произход, плодове и зеленчуци, посевен и посадъчен материал, както и фуражи.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови