Ето как спазват мерките в бургаските храмове /снимки/

Преди обяд на Разпети петък в най-големия храм на Бургас Св.Св. Кирил и Методий мерките срещу пандемията от коронавирус се спазваха /поне пред журналисти/.

Плащаницата бе изложена, но с ограничителни заграждения.

„Хората могат да се покланят пред нея, но не и да я докосват. Ние я бяхме вдигнали, за да минават под нея, както беше решено, но Светия синод разпореди да не се минава, да не се докосва“, обясни за meduzata.com отец Петър.

Свещеникът се скара на възрастна жена, която бе свалила предпазната си маска и тя я сложи отново. Пред храма хората изчакваха на разстояние от два метра, което бе белязано с черни линии и стрелки върху настилката.

Въпреки наложените рестриктивни мерки Общинският кризисен щаб в Бургас и духовенството не постигнаха съгласие за лъжичката за причастие да се дезинфекцира. Свещениците са категорични, че Господ пази от коранавируса.

На Велики (Разпети) петък - най-тежкият ден за Божия син - не се отслужва литургия. 

Сутринта в храма се изнася светата плащаница, чието носене напомня за носенето на Христовото тяло към Гроба. Вечерта се извършва символичното опело Христово. 

Тази година заради пандемията от коронавирус Св. Синод на БПЦ - БП призова вярващите да спазват стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на COVID-19. 

Във връзка с предстоящия Велики петък Св. Синод моли поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред светата Плащаница. 

"Поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние от 2 метра един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава", се казва в окръжното писмо на БПЦ относно богослужебните последования за Велики Петък.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови