Престижната награда Архитектон отново е в Бургас

Този път за проекта за реставрация на Акве Калиде

Екипът на "ЕКСА" АД спечели наградата "АРХИТЕКТОН 2020. Отличието е за проектиране, консервация, реставрация и социализация на късноантична и средновековна крепост "Акве калиде -Термополис" край Бургас.

"АРХИТЕКТОН" е националната годишна награда на Съюза на архитектите в България. За първото място тази година се надпреварваха 27 реализации на 20 участници.

Журито с председател д-р арх. Пламен Генов и членове арх. Лидия Лазарова, арх. Петър Стрясков, арх. Владимир Дамянов и д-р арх. Емил Йорданов определи за нов носител на наградата "ЕКСА" АД (арх. Константин Пеев) с проекта за "Акве калиде".

"Благодаря на целия ни екип и на журито за високата оценка. Нашият проект е различен и вероятно именно затова е привлякъл вниманието. Удоволствие за нас е да се докоснем до историята, а проектирането по проекта продължава", каза д-р Вася Пеева, изпълнителен директор на "ЕКСА" АД. Тя уточни, че по последния етап от проекта (археологически музей и спа център) още се работи. 

"Удовлетворени сме от наградата, защото това е много сложен проект. Той включва цялото градоустройство, новите постройки, пространствата, начинът, по който се възприемат, както и запазване на останките и преработки на проекта в процеса на разкриване на нова археология", заяви арх. Константин Пеев.

Награденият проект на "ЕКСА" е за проектиране, консервация, реставрация, експониране и социализация на археологически структури на късноантична и средновековна крепост "Акве калиде -Термополис", Банята на Сюлейман I Великолепни и застрояване в зоната на обществено обслужване. 

Целта е чрез дискретна намеса в средата да се експонират и социализират запазените археологически структури. 

Територията на комплекса включва Банята на Сюлейман I Великолепни с функция на действащ музей, както и многофункционална сграда с кафене, магазин за сувенири и детски кът. Околното пространство е превърнато в приятно място за отдих с много зеленина, паркова мебел, фонтани и детска площадка. 

Създадени са възможности за спорт на открито, а пространството пред Музейната експозиция е оформено като действащ амфитеатър.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови