Ето класирания на първо място проект за новата визия на Порт Бургас /снимки/

Както вече съобщи meduzata.com - силуетът на Бургас ще бъде променен с нов проект, който ще бъде реализиран в най-скоро време.

Дали новата визия на Порт Бургас ще включва 95-метрови кули-близнаци, представляващи зимни градини, дали ще бъде амфитеатър или пък гигантско виенско колело, предстои да разберем.

Част от пристанище Бургас – Изток ще бъде превърната в свободна зона за публични дейности, а в конкурса за проект се включиха водещи водещи архитектурни студия от страната.

Представихме ви по отделно класираните на второ и трето проекти в проведения конкурс за „Свободна зона за публични дейности в тила на 7-9 км” на пристанище Бургас.

КЛАСИРАНИЯ НА ТРЕТО МЯСТО ВИЖТЕ ТУК!

КЛАСИРАНИЯ НА ВТОРО МЯСТО ВИЖТЕ ТУК!

Първото място е за проекта на Архитектурно студио Вамос.

Основен композиционен център на разработката е пресечната точка на пешеходния подход откъм ул. „Александровска” и кейовата стена. На това място се разполага основното площадно пространство.

Силуетът на цялатa концепция се обогатява и завършва от вертикален акцент – метален шпил, разположен на най-високото място на повдигнатия площад по начин, по който не скрива гледката към пристанището. Височината на този визуален елемент е предвидено да е малко по-голяма от тази на най-високите кранове по кейовете и по този начин шпилът да е най-високата и видима пространствена форма в зоната на пристанището.

В допълнение, този акцент е разположен в оста на ул. „Александровска“ и би се превърнал в забележителен визуален завършек, виждан от цялата дължина на улицата и маркиращ отдалече емблематичното площадно пространство и през деня и през нощта. 

Разработката е съобразена със специфичните характер и атмосфера на намиращите се в непосредствена близост сградата на Агенция Митници, сградата на ЖП гарата, новата Автогара – терминал ЮГ, сградата на администрация на ДП ,,Пристанищна инфраструктура“. Концепцията запазва и съхранява качествата на средата и я доразвива с осигуряване на нови композиционни форми, съвременни материали и елементи на градското обзавеждане.

С проектното решение е осигурен пълноценен обществен достъп при съобразяване с трасетата за пешеходно движение, в обвързване с вече съществуващите улици и от градската мрежа. Осигурени са условия за безопасност и безконфликтност на всички участници в движението. Приоритетно в територията, предвид нейния публичен характер, е пешеходното движение. 

Основните функционални групи зони, включени в Композиционното решение на проектната разработка, съгласно тръжното задание са както следва:

- Първа функционална група - обществено-обслужваща.

- Втора функционална група - публични събития.

- Трета функционална група – зона за отдих-градина като преход към предвидената     с генерален план на пристанищния комплект многофункционална зона.

Първа функционална група - обществено-обслужваща зона:

В тази зона е разположено основното площадно пространство, което със своята овална форма е отворено в южна посока към яхтеното пристанище, предвидено на това място с генералния план. В центъра на композицията е предвидено кръгло площадно пространство с понижена височина над водната повърхност. По този начин посетителят би имал възможността не само да визуално да се любува на морската вода, но и физически да я докосне. 

Рамкирайки основния площад във височина, се предвижда изграждане на система от повдигнати алеи и пешеходни пространства, които осигуряват площадки с изключителен изглед едновременно към пристанището, предгаровия площад и ул. „Александровска”. В така получения вертикален обем "хълм" се предвижда изграждане на открит амфитеатър.

Под този повдигнат "хълм" се разполагат бутиково кафене от западната страна и ресторант от източната страна с гледка към пристанището. Предвидени са необходимите кухненски и складови зони с подходи за зареждане с отделен вход от север. 

Предвидените заведения са функционално разделени на три зони – напълно открито пространство с разполагане на маси „на първа линия до морето” в рамките на площада, полуоткрита зона на постоянна сянка под конзолно излизащите алеи на горно ниво и трета напълно покрита зона с възможност за затваряне и климатизация, която се използва целогодишно.

В обществено-обслужващата зона, повдигнатия "хълм" са ситуирани санитарни възли, информационен център и велосипеден паркинг.

В южната и западната част на територията са разположени самостоятелни обекти за търговия и услуги с оптимална площ, позволяваща функционирането им при осигуряване на максимални  открити площи. Обектите са модулни, като са предвидени за изпълнение със съвременни дървени конструкции. Те са икономически ефективни и с лесна поддръжка. Чрез допълнителна конструкция търси възможност за атрактивно леко покриване, което освен осигуряване на приятна сянка през активния летен сезон, подчертава по характерен начин това пространство. 

В тази зона в удобна близост до плавателните съдове, освен търговски функции са търсени и такива които ще са насочени към обслужване на яхтеното пристанище. Това може да са представителства на корабни агенции, фирми за наемане на яхти и лодки, санитарни възли и бани за пасажерите и други.

Втора функционална група - публични събития: 

Зоните за публични събития, предвидени в проекта, са ситуирани амфитеатрално, така че да предоставят атрактивни, удобни и допълнени с ниска зеленина пространства за обществени и културни събития. Амфитеатралните редове с поглед към сцената са така разположени, че зрителят да е постоянно обърнат към морето и пристанището и да може да ги възприема визуално като красива и допълваща гледка. 

Предвидена е възможност за осигуряване на съвременна публична среда в която да се организират концерти, срещи и други разнообразни събития. Зоната е разположена в централната част на  територията предвидена за площад, съгласно Генерален план на пристанище Бургас. 

Предвидената сцена е ситуирана по такъв начин, че да може да бъде възприемана от всички страни. 

Предложен е вариант на лека мобилна конструкция за покриване на сцената. За засилване на визуалния ефект и атрактивността на събитието, сцената е разположена насред плитък воден басейн, така че зрителите ще възприемат образите от нея и като отражение във водата, създавайки неповторимо изживяване.

Трета функционална група – зона за отдих-градина:

Тази зона обхваща цялата разработвана територия, като целта й е да обвързва и обогатява пространство, създавайки усещане за връзка с природата. Чрез елементите на вертикалната планировка е потърсен естествен преход и организация на предвидените обеми с визия близка до естествените природни форми. 

Осигурена е възможност за използване на възобновяеми източници на енергия и други похвати за осигуряване на енергийна ефективност. 

Предвидени са иновативни и многообразни по вид зони за отдих посредством различен тип сядане, изложение и предлагана гледка, чрез разположението им във височина. 

Ефектно осветление допълнително подчертава формите на композицията, както и на търсените акценти и основни комуникационни връзки. 

Предвидената водна атракция – фонтан, в съчетание с вертикална пластична композиция, представлява градоустройствен акцент, създаващ характерен и запомнящ се образ. 

Текст: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови