Ето как почистиха тревата от плажа до сараите на Доган /видео/

Около 20 души почистиха от трева плажната ивицата край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк Росенец.

Акцията е инициирана от ОЗБГ /Организацията за закрила на българските граждани/.

Тя е провокирана от жалба в Административния съд срещу решението на Службата по кадастъра в Бургас да впише ивицата като плаж. 

„Разговаряхме със специалист, който ни обясни, че това не е естествената среда на тревата и става въпрос за умишлена, човешка намеса“, коментира Стефан Петров от ОЗБГ. По неговите думи, освен акцията ще бъдат предприети и други законови мерки.

„Занесохме тревата за анализ. Тя е изкуствено засадена, за да се докаже, това не е плаж, а земеделска земя и достъпът на граждани пак да бъде забранен“, заяви Бисер Русимов от ОЗБГ.

След протестите през лятото беше стартирана процедура в Министерството на туризма за нанасяне на плажа в специализираните кадастрални карти. 

Срещу тази заповед, която е издадена от Агенцията по кадастър в законноустановения срок, е подадена жалба от фирмата „Стрейтлайн”, приближена до Ахмед Доган, срещу вписването на плажа пред летните сараи като такъв.

Сред мотивите в тази жалба е написано, че този плаж не е плаж, а естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти.

През лятото там се стигна до протести и сблъсъци, когато Христо Иванов беше изхвърлен от брега с българското знаме от служители на НСО. Това предизвика вълна от недоволство и държавната охраната беше премахната.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови