КАБ-Бургас против подземния паркинг на хотел България, ето становището

Бургаските архитекти категорично се обавиха против намерението за изграждане на подземния паркинг на хотел България.

Според тях проектът нарушава разпоредбите на няколко члена на ЗУТ /Закон за устройство на територията/, което прави изпълнението му невъзможно. От друга страна архитектите има и други принципни забележки.

Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България – Бургас изпрати своето становище до кмета, изпълнителния директор на хотела, КАБ, САБ, министъра на МРРБ, областния управител и началника на ДНСК.

СТАНОВИЩЕТО ВИЖТЕ ТУК!

"Съветът на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България - Бургас категорично отхвърля варианти на изграждане на подземна или надземна инфраструктура за паркиране на автомобили в зоната на тази градска градина, с оглед нейното важно значение в структурата на пешеходна зона в центъра на града", се казва в позицията на бургаските архитекти.

Повод за реакцията на Камарата стана инвестиционното намерение на собствениците на хотел "България" да изградят подземен паркинг върху площ от 2 300 кв.м., като 232 кв.м. са собственост на инвеститора, а останалите - публична общинска собственост. 

Намерението бе представено по време на обществено обсъждане, което се проведе онлайн. То породи дебат и предизвика десетки въпроси, не само сред участниците в него.

"Проблемите в централните градски зони с паркирането на автомобили са известни и за тяхното решение следва да се подхожда комплексно. Предложенията за увеличаване капацитета за паркиране в центъра трябва да съдържат и доказателства за наличие на достатъчна проводимост на обслужващите улици и кръстовища и да не влошават параметрите на средата с прекомерен автомобилен трафик. Не са представени проучвания за трафика в района, за влиянието на едно такова съоръжение върху натоварването на трафика и прилежащите жилищни зони.

Градината до хотел "България" попада в пресечната точка на двата основни за града групови паметника на културата - улиците "Александровска", "Алеко Богориди". Зоната е наситена и с единични културни ценности и е една от най-съхранените.

В историческите места в Европа повсеместно се ограничава автомобилното движение. Автомобилите се отдалечават максимално от старите градски центрове, а тук се случва точно обратното", пише още в становището на КАБ - Бургас.

По време на т. нар. обсъждане беше пояснено, че хотелът е с капацитет около 400 души, конферентните зали – около 400 души, местата за хранене – още 400 души. Абсурдно е да се твърди, че при наличието на подземен паркинг за 32-34 места и един обществен паркинг с 36 места, част от „Синя зона” пред самия главен вход на хотела, един паркинг с капацитет 100 коли ще реши паркирането на хотела и на гражданите. По време на дискусията не беше даден отговор на въпроса кого ще обслужва евентуалния подземен паркинг, пишат от КАБ-Бургас.

Проектът засяга съществуващи елементи както на озеленяването (смърч и друга едра дървесна растителност), така и елементи на градската среда като паметна плоча на еврейската общност, за която се предвижда преместване.

Архитектите считат, че реализацията на подобна инициатива не е обществено необходима, тъй като няма да подобри обитаването, а по-скоро ще натовари автомобилното движение в района, което и без това е затруднено. 

"Същевременно преди около 10 години отпадна проект за реализация на подземен паркинг под площад "Тройката" с капацитет 345 паркоместа. Един от основните мотиви от страна на Община Бургас бе да се намали автомобилният поток към центъра на града", пише още в становището.

Припомнямe, че имаше идеи за обособяване на подземни паркинги под спортните терени на училищата в района, но и те останаха нереализирани, вероятно поради същите причини. Община Бургас изпълнява Проект за интегриран градски транспорт, в рамките на който бе направено проучване за изграждане на буферни паркинги именно с цел разтоварване на центъра от автомобилно движение.

Съветът на РК на КАБ - Бургас категорично счита, че подобна инициатива не е обществено необходима и реализирането на гореописания проект, предхождано от допускане на изменение и промяна на действащия към момента устройствен план, противоречи на разпоредбите на чл.62, ал.2, чл.62, ал.7, чл. 62а, ал. 1 и чл.134, ал.4  от Закона за устройство на територията.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови