Роми с лодки атакуват кораби на рейд в Бургас

Мащабна акция срещу незаконно пристанище в ромския квартал „Победа“ в Бургас се проведе днес. Проверката идва след сигнал за среднощно нападение на кораб в Бургаския залив.

Малко преди 11 ч преди седмица сирени сигнализират за опит за навлизане в държавното пристанище с рибарска лодка. Мишената – чуждестранен кораб, изчакващ на рейд.

Жителите на квартала разполагат със свои лодки и плаж, за който мнозина бургазлии от по-младото поколение дори не са подозирали, съобщи bTV.

Плажната ивица е около 200 м, регистрирана е в кадастъра, но достъп до нея са имали само местните.

8 държавни институции са ангажирани в проверката.

Оказва се, че жителите на кв. „Победа“ често са влизали в морето с лодки, за да стигнат до корабите.

„Качват се, ако успеят. Извършват кражби и други дейности – проститутки и т.н. Но вероятно миналата седмица, когато е станал този случай, са опитвали нещо да откраднат“, обясни Георги Георгиев от „Пристанищна инфраструктура“. От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са имали информация за незаконното пристанище, но досега не са успявали да уловят в действие крадците, докато извършват набезите.

Голяма част от лодките на незаконното пристанище тази сутрин липсваха.

Ето какво съобщиха от Областна администрация:

В изпълнение на заповед на областния управител проф. Мария Нейкова беше извършена проверка на крайбрежна плажна ивица – изключителна държавна собственост, находящ се в кв.Победа, гр.Бургас. Проверката се извърши от междуведомствена комисия, в която се включиха служители и експерти от регионалните структури на: ОДМВР, Зонално жандармерийско управление, Гранична полиция, Морска администрация, Пристанищна инфраструктура, РИОСВ, РЗИ, ИАРА и Община Бургас.

На място се констатира следното: 

Наличните лодки по море и суша са общо 30 на брой. Една част от лодките, разположени на брега, са регистрирани плавателни средства, които не са обезопасени и не домуват на регламентираните за това  места. Другата част от лодките са нерегистрирани, с неизвестен собственик и с неустановено техническо състояние и годност за мореплаване, като по същество представляват изоставени плавателни средства. 

На вода се констатираха общо 10 броя лодки, от които 6 броя без видима регистрация, 4 от тях с регистрация.

На плажната ивица се констатираха общо 20 броя лодки, от които 6 броя без видима регистрация, 13 броя с регистрация и едно плавателно средство – само с номер без буквено обозначение.

Ще бъдат предприети действия по принудително отстраняване на лодките след надлежно уведомяване на собствениците по реда на АПК. С оглед преустановяване на закононарушенията най-ефективни биха били прилагането на превантивни действия. В тази връзка ще бъде засилен контролът в района от Гранична полиция, включително и във вечерната част на денонощието. 

Ще бъдат поставени предупредителни табели, обозначаващи незаконността на поставянето на плавателни съдове на плажа. 

Собствениците на лодки могат да ползват обозначените за това зони в Крайморие, Сарафово, Ченгене Скеле.

С оглед на установеното протоколът от проверката ще се изпрати на ведомствата за предприемане на допълнителни действия по компетентност.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови