Бургаските архитекти и проектанти разкостиха ремонта на бул. Демокрация

Камарата на архитектите и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране излязоха с позиция срещу така направената реконструкцията на бургаския булевард Демокрация. 

За начините на изграждане и безопасното функциониране на трасето те отправят питания до контролните органи и до институциите. 

Двете проектантски структури са категорични, че паркирането по такъв тип пътни градски артерии е недопустимо и ги прави опасни. 

Още по време на общественото обсъждане са отправени критични въпроси. 

Сега се търси съдействитето на Пътната полиция, Института по пътна безопасност, Дирекцията за строителен контрол, общински и областни комисии.  

Ръководствата на КАБ и КИИП в Бургас с притеснение наблюдават непоследователността и на моменти хаотична политика на Община Бургас по отношение на траспортната схема на града.

Повод на безпокойството на проектантите са приложните решения в реконструкцията на бул. Демокрация, „които повишават риска от ПТП, водят до дехуманизация на градската среда, с което рушат доверието на гражданите в експертния потенциал на специалистите, които се занимават с тази нелека материя“.

Според КАБ и КИИП са пренебрегнати основни правила за организация на градската среда.

Останали са без отговор и констатираните от тях проблеми в реконструкцията на бул. Демокрация.

- Защо се допуска паркиране по дължината на булеварда? Осакатяването на основни транспортни артерии не решава проблема с паркирането, а само настройва гражданите едни срещу други.

- Защо се допускат места за успоредно паркиране с ширина 2 м, като наредба препоръчва ширина от 2.5 м за районни артерии клас III в средни и малки градове, където автомобилното натоварване е значително по-малко отколкото в Бургас. Пропускателната способност на улицата се влияе от ширината на местата за успоредно паркиране, която в случая е под изискуемата.  

- Защо се допускат места за паркиране между пътните ленти за движение и бус лентите?

Освен това имат право да паркират и шофьори в неравностойно положение, които са поставени в невъзможност да напуснат безопасно автомобилите си. 

При реализацията на сложната реконструкция, велосипедното движение отново остава като пренебрегнат сегмент в транспортното планиране на града.

Според проектантите от КАБ и КИИП замяната на озеленените разделителни ивици с метални огради  не е приветлива и не е people-friendly.

Текст: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови