Премахнаха скулптурата на Боян Мага от Морска гара

Демонтирана е вече скулптурата на Боян Мага, която бе поставена на Морска гара в Бургас и бе обект на много спорове.  

В момента на мястото стърчи само постамента. 

Ние, от meduzata.com излизаме с това заглавие за втори път, като първият беше на 1 април и беше шега.

Но следваме златното правило – добре, че е шегата, за да си кажем истината. Затова и много хора повярваха на първоаприлската ни информация, която се оказа подранила с 3 месеца.

ЧЕТЕТЕ ТУК!

Статуята бе премахната след настояване на ПП Възраждане.

Ето какво коментира Александър Койчев, организационен секретар на партията:

„След дълга борба на Възраждане - Бургас, включваща сигнали до компетентните органи, подписка и покриване на скулптурата с черен найлон, най-после незаконният паметник, който няма нищо общо с историческата личност на Боян Мага, бе премахнат. 

Благодаря на всички, които ни подкрепиха. Сами се убедихте, че заедно можем всичко. На дневен ред е оставката на началника на РУО - Бургас Виолета Илиева, заради несъвместима с длъжността ѝ предизборна пропаганда в полза на ПП ГЕРБ, както и действията ѝ преди т.н. Бургас прайд. 

Подадохме сигналите веднага след появяване на скулптурата. По-късно от Сливенската митрополия излязоха с позиция за премахване на паметника. Последва акцията със закриването му с найлон, която беше широко отразена в медиите. На 8 юни получихме отговор от новия областен управител Мария Нейкова.“

***

В отговора на областния управител четем:

Съгласно чл. 62, ал. 8 от ЗУТ мемориални места и обекти, свързани с исторически събития и/или личности се решават по реда на този закон след решение на общинския съвет и съгласуване с Министерството на културата.

***

Припомняме на читателите, че скулптурата на Боян Мага, дело на твореца Георги Андонов, разбуни духовете в Бургас.

Ексцентрична статуя, която беше поставена в зоната за обществен достъп, предизвика сериозен дебат сред бургазлии. Постаментът на Боян Мага, който е изобразен като човековълк с изписани символи, които наподобяват масонски знаци, смути творци, общественици и граждани.

Освен визията на скулптурата, тя не е съгласувана по реда на Правилника за реда за изграждане, поставяне, преместване и премахване на паметници, монументи, паметни плочи на територията на община Бургас.

Според автора на скулптурата обаче в нея няма провокация. Идеята е била подарък към бургазлии.

Текст и снимка:  meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови