Демонтират скулптурата на Боян Мага от Морска гара

Предстои да бъде демонтирана 4-метровата скулптура на Боян Мага, която бе поставена на Морска гара в Бургас, научи meduzata.com. 

Ще бъде внесена докладна записка в Общински съвет с такова искане, което ще бъде гласувано на следващата сесия.

Припомняме на читателите, че скулптурата на Боян Мага, дело на твореца Георги Андонов, разбуни духовете в Бургас.

Ексцентрична статуя, която беше поставена в зоната за обществен достъп, предизвика сериозен дебат сред бургазлии. Постаментът на Боян Мага, който е изобразен като човековълк с изписани символи, които наподобяват масонски знаци, смути творци, общественици и граждани.

Освен визията на скулптурата, тя не е съгласувана по реда на Правилника за реда за изграждане, поставяне, преместване и премахване на паметници, монументи, паметни плочи на територията на община Бургас.

Според автора на скулптурата обаче в нея няма провокация. Идеята е била подарък към бургазлии.

***

С горната история информационен сайт meduzata.com честити 1 април на читателите си.

В нея, разбира се, няма нищо вярно, освен, че скулптурата разбуни духовете в Бургас и поставянето й не бе съгласувано по Правилника за реда за изграждане, поставяне, преместване и премахване на паметници, монументи, паметни плочи на територията на община Бургас.

Надяваме се да сме подобрили настоението ви и да сме ви дали идеи за шеги днес.

На тази дата през 2020 г. ви честитихме 1 април с демонтирането на паметника на Альоша, при това за пореден път.

ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Ето как се предствавиха световните медии през годините:

През 1957 г. телевизионното предаване "Панорама" на британския канал BBC представило история за "безпрецедентна реколта от спагети" в Швейцария.

След излъчването на репортажа, стотици зрители се обърнали към канала с въпроса откъде могат да си вземат фиданки за спагети. Тази телевизионна шега е една от най-известните в историята.

През 1962 г. по шведската телевизия, която по това време имала само един черно-бял канал, съобщили за появата на нова технология, която прави изображението цветно.

За целта било необходимо зрителите да сложат на приемника си чорап и да го гледат под определен ъгъл. Хиляди зрители последвали съвета на водещия. 

Френският в. "Паризиен" съобщил на читателите през 1987 г. за решението на правителството - Айфеловата кула да бъде демонтирана. 

Според статията, плановете били прочутото съоръжение да бъде преместено в строящия се по това време близо до столицата Дисниленд, а на мястото на кулата щял да бъде създаден стадион с 35 хиляди места за Олимпийските игри през 1992 г. Новината предизвикала вълна от възмущение сред парижани.

Текст: meduzata.com

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови