Рускоговорящи окупираха лугата и калта в Бургаските солници /снимки/

Предимно руска реч се чува в басейните с луга и кал на Бургаските солници, забеляза репортер на meduzata.com.

Другите европейски езици също се използват в комуникацията между хората, използващи природните благини на соленото езеро.

Лечебната кал и луга вече са известна дестинация за руските и украински граждани. Единично се срещат и семейства от Гернамия, чехия, Полша, Румъния. 

Калолечението в бургаската лагуна и процедурите с луга, са основна причина за част от туристите да идват по Българското Черноморие. Тези природни дадености се оказват и уникални за балканския полуостров. Свойствата на лугата и калта пък са сравнявани с тези на калта от коритото на река Нил, с която е прилаган египетския лечебен метод в древността.

Бургазлии пък използват калните бани още с първите топли лъчи през май. От две години бургаските солници са отдадени за стопанисване на частен оператор. Таксата за посетители е 2 лева.

Платеният вход гарантира хигиена, безопасност и по-добър санитарен режим ползващите калолечението.

Историята сочи, че качествата на минералната кал и луга, която се образува бавно на дъното на езерото, е била открита още по времето на траките. Регионът е част от рекламната визитка на Черноморската туристическа дестинация.

Солените басейни на бургаските солници са посещавано място почти до октомври, ако климатичните условия позволяват.

***

Черноморската луга е краен продукт при солодобива и се получава от рапата (езерна вода) след изпаряването на водата в солниците и кристализацията на солта.

Тя остава над солния пласт като гъста маслоподобна течност с жълтокафяв цвят и лек мирис на сероводород.

Лугата "узрява" и е годна за медицинска употреба (т.н. медицинска луга) в периода август - септември. Изключително важно е след добив да се стабилизира в рамките на 24 часа, тъй като в противен случай тя губи част от ценните си лечебни свойства и освен това кристализира, тъй като съдържанието на сол е до 70%.

Уникалните лечебни свойства на лугата се дължат на нейния богат минерален и органичен състав. Тя съдържа всички съставки на морската вода и рапата, но в многократно по-голяма концентрация. Преобладава съдържанието на калций, натрий, магнезий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и др. 

Лугата е близка по състав до калния разтвор, поради което има действие подобно на лековитата кал, добивана от тези езера.

Калта е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят, издава мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми.

Съдържа неорганични съставки като силикати, пясъци, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Този състав се образувал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчните организми, водорасли, риби, раци, миди. Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година.

По-лековитата и полезна е калта с черен цвят, защото е богата на хормони и антибиотици. Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните й свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намалява отокът и болката, разнасят се патологичните продукти в човешкият организъм, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси. 

Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява. През кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Това спомага за зарастване на костите след счупване. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, гинекологични проблеми , плексити.

Калолечението въздейства не само върху определени болести, но и цялостно укрепва организма и имунната система.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови