Областният управител: Препоръчвам електронното преброяване предвид противоепидемичните мерки

По повод стартиралата национална кампанията „Преброяване 2021“ днес областният управител проф. Мария Нейкова и директорът на ТСБ-Югоизток Калина Казанджиева дадоха съвместна пресконференция,

на която беше разяснено в детайли какво се очаква от всяко домакинство по време на реализиране на първия етап от националното преброяване. 

Електронното преброяване, което стартира днес, е първият етап от националната кампания и ще приключи на 17 септември 2021. След това преброители ще обхождат всеки адрес и ще извършват присъствено преброяването на всеки член в дадено домакинство. 

И проф. Нейкова, и г-жа Казанджиева препоръчаха чрез ефира на различните медии хората да се преброят електронно предвид противоепидемичните мерки. Това може да се направи от мобилен телефон, лаптоп или настолен компютър. За целта е необходимо, лицето което ще попълва анкетните карти на членовете от домакинството, да има електронна поща, лична карта и достъп до интернет.

За да се избегнат спекулациите във връзка с затрудненията при влизането и попълването в електронната система, от НСИ информираха, че прекъсванията са по технически причини, вследствие на опит за атака. Опитът е неутрализиран на първото ниво на защита. Системата не е засегната и всички данни, постъпващи в нея, са защитени. Нормалният режим на работа с електронната система „Преброяване 2021“ беше бързо възстановен.

Информацията, която се изисква при електронното преброяване, включва данни за адреса, жилището, за домакинството и лицата. Тази информация ще бъде обобщена и ще се ползва през следващите 10 години, когато ще бъде следващото преброяване на населението. Първоначалните данни от преброителната кампания ще бъдат предоставени на обществеността до края на 2021 г.

От полунощ до 12 часа на днешния ден от НСИ информираха, че електронно преброилите се са 14177 души. 

Близо 2225 са преброителите, които ще обхождат домакинствата по адреси след 17 септември. След тази дата преброяването ще може да се извършва само с присъствието на преброител. Директорът на ТСБ-Югоизток поясни, че са взети всички мерки както за преброителите, така и хората, които ще се преброяват присъствено на адрес, за запазване здравето им от Ковид-19. 

Националната преброителна кампания е от 07 септември до 03 октомври т.г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови