Смелчаците да се готвят за Йордановден, ето и програмата 

Община Бургас и тази година ще спази традицията на Йордановден, като даде възможност на смелчаците да извадят Кръста на 6 януари от ледените води на Черно море.

Поверието на този ден гласи, че здравето и благоденствието през новата година идват с окъпване или измиване в море или река. Празникът има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи.

Ритуалът по спасяване на светия кръст ще започне на Моста в 12.00 часа, но преди това всички желаещи да се надпреварват с ниските температурни градуси на морската вода, трябва да имат навършени 16 години и да се запишат в самия ден от 10:00 до 11:15 часа на Моста. За целта трябва да представят лична карта, документ за актуален медицински преглед и да подпишат декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Честванията на Йордановден ще започнат още в 08:30 часа на 6 януари, четвъртък, с празнична света литургия по повод Богоявление в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

По стародавна традиция на 6 януари се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Затова от 11.00 часа на площада пред храма ще проведе освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас.

В 12.00 часа на Моста ще започне спасяването на светия кръст. Този ритуал символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

На 6 януари се навършват и 174 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Националният герой ще бъде почетен с венци и цветя в 12:30 часа пред бюст-паметника в Морската градина.

В 13.30 часа в Дружеството на бургаските художници на ул. „Александровска“ № 22 ще бъде открита 23-та съвместна изложба „Богоявление“ на тримата именици - Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.

Ето и пълната програма на Община Бургас за Йордановден:

П Р О Г Р А М А

ЙОРДАНОВДЕН /БОГОЯВЛЕНИЕ/

и

174 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

06 януари (четвъртък)

8:30 часа

храм „Св. св. Кирил и Методий“

Празнична Света Литургия по повод Йордановден (Богоявление)

11:00 часа

площад „Св. св. Кирил и Методий“

Освещаване на бойните знамена и

водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас

12:00 часа

Приморски парк – Моста

Спасяване на Светия кръст

12:30 часа

Паметник на Христо Ботев в Приморски парк

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод

174 години от рождението на Христо Ботев

13:30 часа

Дружество на художниците в Бургас, ул. „Александровска“ № 22

„Богоявление“ - 23-та съвместна изложба на тримата Йордановци -

Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови