С надпис «Путин убиец» украсиха Альоша в Бургас /снимки/

Паметникът на съветската армия в Бургас осъмна с надпис «Путин убиец».

Върху основата на 18-метровия монумент Альоша, са надраскани със спрей и думите „ГУЛАГ“, „Гладомор“, „Белене“ *, ръцете на съветските войници от барелефите са изцапани с червена боя, символизираща кръвта. 

Така неизвестни изографисаха паметника на незнайния войн, като заклеймиха войната, която Русия започна срещу Украйна.

Днес преди обяд група украинци, пребиваващи в Бургас протестираха на същото това място, което години наред буни духовете в морския град.

Вчера Паметникът на съветската армия в София също осъмна обрисуван – с цветовете на украинското знаме, заради което снощи там бяха пратени дежурни патрули.

Днес вече кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков заяви, че ще стартира процедурата по преместването на паметника.

Дали същото ще се случи в Бургас, питат се местните.

Всички украинци, живеещи в България се организират, за да помогнат на тези, които имат нужда. 

Готовност за подкрепа и осигуряване на места за настаняване са изразили както български граждани, така и руснаци, живеещи у нас. 

За утре от 16 часа на площад "Тройката" е насрочен и митинг в подкрепа на Украйна. 

* Гладоморът е масов глад в Съветска Украйна през 1932 – 1933 г.

Смятан е за една от най-тежките национални катастрофи в украинската история, като жертвите по различни оценки са няколко милиона души. Гладът е предизвикан от политиката на съветското правителство начело с Йосиф Сталин. 

Той понякога е наричан Украински геноцид или Украински холокост, което предполага, че е умишлено организиран от властите, за да засегне украинската нация.

* ГУЛАГ или Главно управление на наказателните лагери е управление към НКВД и държавен орган в Съветския съюз, отговорен за администрацията на системата от основни съветски работнически лагери за изправителен труд от 30-те до 50-те години на 20 век.

ГУЛАГ се разглежда като основен инструмент за политическа репресия в Съветския съюз.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови