Ето как ще се реконструира парк Света Троица в Бургас

Специалисти и експерти – архитекти, ландшафтни архитекти, урбанисти, биолози, вчера участваха във Форум на тема „Възможности за прилагане на „зелени“ решения в градска среда“ в Бургас.

Срещата се проведе в експоцентър Флора, където в момента тече и ежегодното изложение на цветя Флора.

Развитие на зелената система на община Бургас представи арх. Емил Бурулянов - главен архитект на общината.

Той се спря по-подробно на създаване и реновиране на три нови зелени пространства в града:

- Парк Света Троица;

- Парк Минерални бани;

- Парк Меден Рудник.

Парк Света Троица се превръща в една динамична зона след реализирането на комплекса за басейна Парк Арена ОЗК, обясни Бурулянов. По площ паркът е най-голям в жк Славейков.

Проблемите му на малко по-късен етап ще се превърнат в решения, допълни главният архитект. 

Те са свързани с безопасността, осветеността и проходимостта, както и със слабата свързаност с комплексите Братя Миладинови и Зорница. Амортизирана е инфраструктурата и парковата мебел. Липсва привлекателна ланшафтна среда.

Липсват локални котви и забележителности, липсва поливна система, компрометирано е парково осветление, подчерта архитектът.

Налична е обаче много добре запазена растителност и видово разнообразие.

Според проекта трябва да бъде създадено на чувство за място и локална общност. Има възможност мястото да се превърне в хай-тек парк. 

Ще бъдат обособени места за игри и забавления за деца и възрастни, за спорт, специална алея за бягане, велополигон за деца, въжен парк. 

Ще има терен за домашни любимци, пикник зони.

Облагородява се пространството около църквата.

В зоната до пасарелката ще се оформи споделено работно пространство и отворени офиси, които ще бъдат отдавани под наем. Тов ще са едни бизнес помещения сред природата за коуъркинг.

Ще бъде обособено входно пространство с павилион и воден ефект.

Преди време имаше идея за Парк на миниатюрите Европа, с основните европейски архитектурни забележитебности. Мястото му бе определено в близост до комплекса за басейна Парк Арена ОЗК, но се е оказало, че не е подходящо заради високата растителност. Сега му се търси друго място, обясни арх. Бурулянов.

На събитието присъстваха и зам.-кметът Весна Балтина, както и представители на природозащитни организации.

Идейните проекти имат за цел да се подобри състоянието на съществуващите паркове и те да бъдат по-добре свързани с жилищните райони, да се създадат разнообразни зони за спорт, отдих и различни атракции. В същото време се търси баланс между внедряването на нови решения и запазване на равновесието в природата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ И ЗА ДРУГИТЕ ПРОЕКТИ!

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови