Археолози започнаха подводни проучвания в Бургаския залив

Поредна подводна археологическа експедиция се провежда в момента в района на Бургаския залив. Тя се финансира изцяло от Община Бургас, организирана е от НИМ - София и Бургаския музей и се явява планово продължение на експедициите от 2022 г. в акваторията на кв. „Крайморие“.

Целта е да се обследват предполагаеми древни пристанищни зони около морските носове в близост до кв. „Крайморие“. Експедицията се ръководи от проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей. В екипа на проф. Христов участват специалисти от местния музей. Предвидени са и геофизични изследвания на инж. Кирил Велковски с любезното съдействие и техника на Центъра за подводна археология в Созопол.

Археолозите се надяват да реконструират древната брегова ивица на черноморските носове и съберат ценни исторически артефакти, които да датират различни периоди от корабоплаването в тази част на Черноморието.

Напомняме, че благодарение на досегашните подводни проучвания на двете институции бяха открити десетки ценни предмети, които обогатяват фонда на РИМ Бургас. 

Досегашните резултати са описани в монографията на проф. Христов „Тайните на залива Ченгене скеле”, която ще бъде представена в края на месец юни в Археологически музей - Бургас.

Очаква се новите резултати от предстоящата експедиция да станат също бързо достояние на любителите на древната история на Бургаския край и Черно море.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови