Ремонтират три големи диги в Атанасовско езеро 

Възстановяването и поддържането на оптимален воден режим в Атанасовско езеро  е основният фактор, който влияе на условията в крайбрежната лагуна и е важно той да функционира така, че от една страна да поддържа екосистемата в добро здраве, а от друга – да осигурява условия за солодобива. 

В момента се извършва възстановяване на три големи земни диги в Северното езеро с обща дължина от 6 км, които са скелета на езерото, който поддържа цялата му структура. Тези диги са отдавна разрушени и така се оформя една огромна водна площ в цялото Северно езеро, където водата не може да циркулира успешно.

Надеждите на природозащитниците са, че с възстановяването им ще бъдат подобрени екологичните условия във водите и ще се залеят периферните части на лагуната, за да се осигурят добри условия и за другите крайбрежни местообитания – Средиземноморски солени ливади и Саликорния и други едногодишни видове.

Ще бъдат повлияни 200 ха от приоритетното местообитание Крайбрежни лагуни, а екологичният ефект ще се разпространи на почти 700 ха в Северното езеро. Освен това ще бъдат осигурени нови 7 ха благоприятна за гнездене на приоритетните видове птици (саблеклюн, кокилобегач, морски дъждосвирец, белочела рибарка и др.) територия в най-важната за тях част от Поддържан резерват „Атанасовско езеро“.

В момента се работи върху две от трите големи диги и вече са възстановени до 1 м височина повече от 1500 м от тях. При благоприятни метеорологични условия очакваме до края на годината да бъдат изпълнени 4000 м. 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови